Σειρά υπογραφών για την ολοκλήρωση κρίσιμων ντιλ στον τομέα της ενέργειας αναμένεται αύριο σε Αθήνα και Μιλάνο. Στην Αθήνα καταφθάνουν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Snam-Enagas-Fluxys για την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων (Shareholders Agreement, SHA) με το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνέχεια της συμφωνίας που υπέγραψαν για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 535 εκατ. ευρώ.
Τον δρόμο για την υπογραφή του SHA άνοιξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε τον έλεγχο περί ανταγωνισμού και ενέκρινε τη μεταβίβαση. Ο έλεγχος του Διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου περνάει πλέον σε μια από τις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, όπου συμμετέχουν εταιρείες-μέλη της κοινοπραξίας του αγωγού ΤAP και θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή συνέργεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το συνολικό τίμημα των 535 εκατ. ευρώ, στα δημόσια ταμεία θα κατευθυνθούν τα 251,3 εκατ. για την πώληση του 31% του ΔΕΣΦΑ και τα 283,7 εκατ. στα ΕΛΠΕ για την πώληση του 35%.
Στην ΕΝΙ
Αύριο, επίσης, στο Μιλάνο μεταβαίνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ για να υπογράψει το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας μεταβίβασης του 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας στην ΕΝΙ έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Το πράσινο φως για την τελική υπογραφή της συναλλαγής έδωσε χθες με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ενέκρινε την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας από την ΕΝΙ μέσω της 100% θυγατρικής της με την επωνυμία ΕΝΙ gas e luce SpA. Πιθανότατα αύριο και το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της συμφωνίας μεταβίβασης στη ΔΕΠΑ από τη Shell του 49% της ΕΠΑ Αττικής έναντι 150 εκατ. ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η Mότορ Οϊλ, η οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις στην εν λόγω συγκέντρωση πριν ακόμη αυτή φτάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και στην περίπτωση της συμφωνίας ΔΕΠΑ-Shell, τότε θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το σχέδιο αναδιάταξης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ στη βάσει του σχεδίου διχοτόμησης, σε εμπορία και υποδομών, που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Τα ΕΛΠΕ
Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε χθες την πρόκριση στη Β΄ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ και τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους επενδυτές, δηλαδή την Glencore και τη Vitol. Οι προεπιλεγέντες επενδυτές, αφού υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα σχετικά έγγραφα της Β΄ φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα ΕΛΠΕ.
Σε ό,τι αφορά την κλήτευση της Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ σχολίαζαν ότι έγκριτοι νομικοί κύκλοι διαπιστώνουν ότι δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ. Οι όροι του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, τόνιζαν, έχουν διασφαλίσει σε όλα τα στάδια, διαδικασίες και παρεμβάσεις εφόσον συντρέξουν λόγοι. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι επί του παρόντος το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.