Συναλλακτική νηνεμία, τεχνικά προβλήματα

Συναλλακτική νηνεμία, τεχνικά προβλήματα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτική ήταν για ακόμη μία φορά η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο δεν είναι απλά και μόνο αντιμέτωπο με την επενδυτική αποχή και τη συναλλακτική νηνεμία, αλλά χθες είχε άλλον έναν «πονοκέφαλο», ο οποίος προήλθε από τεχνικά προβλήματα στο σύστημα της αγοράς, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να παραμείνει «νεκρό» για σχεδόν δύο ολόκληρες ώρες. Αυτό συνέβαλε στην επαύξηση του έντονα υποτονικού κλίματος που κυριαρχεί εδώ και πολλές εβδομάδες στην αγορά, στέλνοντας ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές.

Το Χρηματιστήριο αναγκάστηκε έπειτα από πολλές ώρες και λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς να βγάλει ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «στις 12.45 πραγματοποιήθηκε προσωρινή αναστολή του συστήματος διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω γενικευμένου τεχνικού προβλήματος που παρατηρήθηκε στο υποσύστημα αναμετάδοσης τιμών. Το προαναφερθέν τεχνικό πρόβλημα επιλύθηκε, ενημερώθηκαν σχετικά οι συμμετέχοντες στην αγορά και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η επανέναρξη λειτουργίας των αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στις 13.40». Αξίζει να σημειώσουμε πως το πρόβλημα «εμφανίστηκε» στις 11.40, οπότε και ξεκίνησε η διακοπή της μετάδοσης των δεδομένων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43%, στις 758,04 μονάδες, ενώ κινήθηκε στο στενό εύρος των τεσσάρων μόλις μονάδων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71%, στις 831,27 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,14 εκατ. ευρώ και στα συνήθη του χαμηλά επίπεδα.

Την ώρα που ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά του, το ελληνικό Χρηματιστήριο ψάχνει τους επενδυτές με τα… κιάλια, και σε αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν φταίει η θερινή ραστώνη, καθώς τείνει να γίνει «πάγιο» πρόβλημα. Ο ενθουσιασμός που θα περίμενε κανείς ότι θα δημιουργούσε η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα, αντιμετωπίζεται μάλλον αδιάφορα από την επενδυτική κοινότητα. Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία βελτίωση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο, με μέση απόδοση τη συγκεκριμένη περίοδο το 4,12%. Ωστόσο, φαίνεται ότι το σήμα της κατεύθυνσης του Γενικού Δείκτη θα δοθεί από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή