Παράταση ζητούν οι ενδιαφερόμενοι για τους λιγνίτες

Παράταση ζητούν οι ενδιαφερόμενοι για τους λιγνίτες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αξιολόγηση των δεδομένων που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα data rooms των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης προχωρούν οι υποψήφιοι επενδυτές, με κάποιους εξ αυτών να εκτιμούν ότι ο χρόνος μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 17 Oκτωβρίου δεν επαρκεί και να αιτούνται προς τη ΔΕΗ παράταση τουλάχιστον ενός μήνα. Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες από την κινεζική CHN Energy, που συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, καθώς θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι απαντήσεις σε πληθώρα ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αλλά και τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί προκειμένου να αποκομίσει την καλύτερη δυνατή εικόνα για τα πωλούμενα assets. Το αίτημα φέρεται να έχει κοινοποιηθεί στην DCcomp που έχει την ευθύνη και τον τελευταίο λόγο στην όλη διαγωνιστική διαδικασία.

Ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, χθες, ξεκίνησαν τα ραντεβού της διοίκησης της ΔΕΗ με τους υποψήφιους επενδυτές (management interviews) στα οποία θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν διευκρινιστικά στοιχεία.

Στην πλευρά των επενδυτών είναι κοινός ο προβληματισμός σε σχέση τόσο με τις αβεβαιότητες της αγοράς όσο και με την εξέλιξη της υψηλής διακύμανσης του κόστους του CO2. Aπό τα 5 ευρώ ο τόνος πέρυσι, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (CO2) έφτασε την περασμένη εβδομάδα στα 21 ευρώ, εξέλιξη που ανεβάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων και αποδυναμώνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των μονάδων φυσικού αερίου. Το θέμα προβληματίζει και τη διοίκηση της ΔΕΗ η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας αναζητεί κίνητρα σε αντιστάθμιση του υψηλού αυτού επενδυτικού ρίσκου προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία του διαγωνισμού και να εισπράξει το μέγιστο δυνατό τίμημα. Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς, από το σημερινό υποχρεωτικό σύστημα pool στο target model, αποτελεί επίσης σημαντική αβεβαιότητα για τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των προς πώληση μονάδων, θα πρέπει να διευκρινίσουν κι άλλα στοιχεία, όπως το κατά πόσον σήμερα επιδοτούνται από το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΔΕΗ, ποια είναι ακριβώς τα κόστη που περιλαμβάνονται στα μεταβλητά κόστη που καθορίζουν τις προσφορές κ.λπ. Για τους επενδυτές, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα μέσω των dada rooms, δεν είναι σαφή τα θέματα που συνδέονται με την τροφοδότηση με καύσιμο της μονάδας Μελίτη Ι της Φλώρινας, καθώς η διασφάλιση της τροφοδοσίας της απαιτεί την έναρξη λειτουργίας νέων ορυχείων, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος επένδυσης. Προβληματισμός επίσης εκφράζεται από την επενδυτική πλευρά για τα εργασιακά στις μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4) καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει αφενός υπεράριθμο προσωπικό και αφετέρου δέσμευση εκ του νόμου απαγόρευσης απολύσεων για 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών έχει προκριθεί το σύνολο των επενδυτών που εκδήλωσε κατ’ αρχήν ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη κοινοπραξία CHN Energy – όμιλος Κοπελούζου, την κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την τσεχική εταιρεία Seven Energy, την επίσης τσεχική ΕPH, τη «Μυτιληναίος Α.Ε.» και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή