Συνάντηση Πιτσιόρλα με την ΕΒΙΚΕΝ για βιομηχανικά τιμολόγια

Συνάντηση Πιτσιόρλα με την ΕΒΙΚΕΝ για βιομηχανικά τιμολόγια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεσμεύσεις για πρωτοβουλίες στήριξης της βιομηχανίας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους της ΕΒΙΚΕΝ, δηλαδή των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Τη συνάντηση απασχόλησε το επίμαχο θέμα των βιομηχανικών τιμολογίων για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης, που έχει φέρει σε ανοιχτή διαμάχη την ενεργοβόρα βιομηχανία και τη ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης παρουσίασε στον κ. Πιτσιόρλα τις προτάσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και υπέβαλε το γνωστό αίτημα του κλάδου για παράταση των βιομηχανικών τιμολογίων που έχει εγκρίνει η ΔΕΗ με απόφαση γενικής συνέλευσης και λήγουν τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι και το τέλος του 2020.

Η παράταση των συμβάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΒΙΚΕΝ, θα κοστίσει στη ΔΕΗ περί τα 20 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αξίζει για να υποβληθεί η βιομηχανία σε δοκιμασία, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά στον υπουργό οι εκπρόσωποι της Ενωσης. Οι περισσότερες βιομηχανίες υψηλής τάσης δεν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις για το 2018, καθώς η ΔΕΗ από την πλευρά της αρνείται να μπει στη συζήτηση για τις συμβάσεις του 2019, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της βιομηχανίας. Μάλιστα, από το βήμα της ΔΕΘ ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης «σήκωσε το γάντι» και αναφερόμενος στη βιομηχανία, μίλησε για κάποιες κατηγορίες που ακολουθούν επιθετική στάση έναντι της ΔΕΗ. «Πιστεύω ότι κάνουν λάθος, η τακτική αυτή είναι αδιέξοδη. Τους είχα προειδοποιήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια ότι δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με τους όρους και τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να εμπλακούν και οι ίδιοι μέσα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας…» ήταν οι φράσεις του κ. Παναγιωτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, που οδήγησαν σε οριστική ρήξη τις σχέσεις του με την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Η ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει αναπροσαρμογή των βιομηχανικών τιμολογίων υψηλής τάσης, που οδηγούν σε αυξήσεις της τάξης των 10-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι οποίες μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής για το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χαρτιού από 20 έως 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΔΕΗ στηρίζει την επιχειρηματολογία της αφενός στη μείωση της λιγνιτικής της παραγωγής μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης και αφετέρου στην αύξηση του κόστους των CO2.

H βιομηχανία από την πλευρά της εμμένει στο αίτημά της για παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μέχρι το 2020. Εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίος ένας χρονικός ορίζοντας για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των επιχειρήσεων, ενώ επικαλούνται το παράδειγμα της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», όπως και της «Λάρκο», που έχουν πετύχει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή