Εταιρεία χωρίς αξία εξαγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια

Εταιρεία χωρίς αξία εξαγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επικαιρότητα επανέφερε χθες η αντιπολίτευση την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρείας των Σκοπίων EDS, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ., βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, και νέα ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στις ερωτήσεις τους επικαλούνται στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της EDS, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα πάγιά της δεν ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστοληπτικής ικανότητας είναι αρνητικός, ενώ έχει εγγράψει ζημίες για το 2017. Ο κ. Σκρέκας επικαλείται επίσης δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής των 4,8 εκατ. ευρώ, που κόστισε στη ΔΕΗ η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας, μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η ΔΕΗ σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγιναν με πλήρη διαφάνεια και με εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. «Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ., σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα», αναφέρει η ΔΕΗ και επισημαίνει παράλληλα ότι «βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της ενεργειακής ένωσης της Ε.Ε.».

Σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών επιχειρεί να ρίξει η Ν.Δ., σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος με δήλωσή του υποστήριξε ότι «η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή