Ενισχύονται οι κανόνες κατά του καπνίσματος

Ενισχύονται οι κανόνες κατά του καπνίσματος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους επιτακτικούς λόγους της αναθεωρημένης οδηγίας της Ε.Ε. για τα προϊόντα καπνού –όπως την ενέκρινε πρόσφατα και το Ευρωκοινοβούλιο– είναι οι αρνητικές συνέπειες που έχει η κατανάλωση καπνού στην υγεία των πολιτών, γεγονός που επιβάλλει την ενίσχυση των κανόνων που αφορούν την κατανάλωσή του. Το «καμπανάκι» μάλιστα χτύπησε δυνατά, καθώς οι στατιστικές δείχνουν πως η μεγάλη πλειονότητα των καπνιστών αρχίζουν σε πολύ νεαρή ηλικία – το 70% πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους και το 94% πριν από την ηλικία των 25 ετών. Είναι επίσης το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για την οικονομία. Αναφέρεται μάλιστα ότι αν υπάρξει πτώση της κατανάλωσης κατά 2% σε περίοδο πέντε ετών, θα ισοδυναμεί με περίπου 2,4 εκατ. λιγότερους καπνιστές και η ετήσια εξοικονόμηση που θα αποφέρει η μείωση της κατανάλωσης θα ανέρχεται στο πόσο των 506 εκατ. ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη.

Και, μπορεί μεν τα κράτη-μέλη να «εμφανίζουν σταθερή πρόοδο στο θέμα της προστασίας των πολιτών τους από το παθητικό κάπνισμα», όπως είχε δηλώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος για την πολιτική υγείας και καταναλωτών, με την ευκαιρία δημοσιοποίησης σχετικής έκθεσης, ωστόσο η έκθεση των πολιτών στο κάπνισμα εξακολουθεί να ποικίλλει σημαντικά στην Ε.Ε. και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ώστε να γίνει πραγματικότητα μια Ευρώπη χωρίς κάπνισμα. Οπως είναι ήδη γνωστό, η χώρα μας κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση τσιγάρων. Το ποσοστό των καπνιστριών έρχεται πρώτο στον γυναικείο πληθυσμό της Ε.Ε., ενώ «επιτυχώς» τις συναγωνίζονται οι άνδρες καπνιστές στη χώρα μας με υψηλότερα σκορ.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. ήδη από το 2009 έχει εκδώσει σύσταση προς τα κράτη-μέλη να προστατεύουν τους εργαζομένους από την έκθεση στον καπνό στους τόπους εργασίας και τους πολίτες στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Η εκστρατεία «Αν το σταματήσεις, δεν θα σε σταματήσει τίποτα» ξεκίνησε το 2011 και στη δεύτερη φάση της, ήταν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με στρατηγική που μετατοπίζει το κέντρο βάρους από τις αρνητικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα στα θετικά οφέλη για τους τέως καπνιστές. Ισχύει επίσης και η υπόμνηση για μιαν «Ευρώπη χωρίς κάπνισμα» με έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο συμμόρφωσης των κρατών-μελών με την απαγόρευση του καπνίσματος στους εργασιακούς χώρους, όπως και για την προστασία των εργαζομένων από το παθητικό κάπνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή