Αυξημένα τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

Αυξημένα τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Gazprom να θέσει από χθες σε καθεστώς προπληρωμής τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Naftogaz που στην πράξη σημαίνει κλείσιμο της στρόφιγγας για την αγορά της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει και τις πρώτες ανησυχίες στην Ευρώπη για τις επιπτώσεις στην ασφαλή τροφοδοσία, καθώς μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Η Ευρώπη ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη και έχει συγκεντρώσει ήδη τα 2/3 των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο για τον χειμώνα, ωστόσο ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ προειδοποίησε ότι η Γηραιά Ηπειρος μπορεί να βρεθεί τον χειμώνα αντιμέτωπη με ελλείψεις εάν το Κίεβο αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα που είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος και τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 13,491 δισ. κυβικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν χώρες με χαμηλότερα αποθέματα όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Κροατία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ενωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (GIE). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ε.Ε. διαθέτει αποθέματα 51,912 δισ. κ.μ. επίπεδο ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την GIE. Χαμηλότερα αποθέματα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο διατηρούν επίσης η Βουλγαρία και η Αυστρία.

Η άποψη που επικρατεί στην αγορά είναι ότι είναι απίθανη η άμεση εκδήλωση ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη διότι τόσο οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη όσο και η Ουκρανία έχουν σχηματίσει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου χάρη στον ήπιο χειμώνα που είχε προηγηθεί. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Gazprom – Naftogaz ή ορθότερα Ρωσίας – Ουκρανίας, η τιμή spot του φυσικού αερίου αυξήθηκε χθες μόλις κατά 2%, ενώ έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 40% από την αρχή του 2014. Παράλληλα, η Gazprom τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εξακολουθήσει να παραδίδει στους πελάτες της στη δυτική Ευρώπη την ποσότητα φυσικού αερίου που προβλέπουν τα σχετικά συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Κύκλοι της ρωσικής εταιρείας τόνιζαν χθες ότι οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι λόγω υπαιτιότητας της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα καλύπτει το 65% των αναγκών της με ρωσικό αέριο που διέρχεται μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας. Κύκλοι της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ τόνιζαν χθες ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ούτε σε ό,τι αφορά τις ποσότητες αερίου ούτε τις πιέσεις. Προς αποφυγήν πάντως κάθε ενδεχόμενου, η ΔΕΠΑ προχώρησε στην αγορά ενός έκτακτου φορτίου LNG , αυξάνοντας τα συνολικά αποθέματα στη Ρεβυθούσα στα 130.000 κ.μ. αερίου ποσότητα που μπορεί να καλύψει επαρκώς τη ζήτηση για 12 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή