Οι υψηλές θερμοκρασίες -μήνα Σεπτέμβρη πλέον- δεν επιτείνουν μόνο το αίσθημα δυσφορίας των εργαζομένων που, γυρίζοντας από τις θερινές διακοπές τους, ονειρεύονταν ένα δροσερό φθινοπωρινό εργασιακό περιβάλλον, αλλά πυροδοτούν την έξαρση και στο φαινόμενο της «τεμπελίτιδας» που προσβάλλει τους εργαζομένους εξαιτίας της ζέστης. Ενα φαινόμενο, το οποίο έχουν αντιμετωπίσει πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, εφαρμόζοντας ειδικά ωράρια εργασίας για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και τα προσφέρουν μάλιστα και ως μπόνους στο καλό προσωπικό τους.
Μπόνους στο προσωπικό
Επιτρέπουν δηλαδή στους εργαζομένους να αποχωρούν την Παρασκευή νωρίς το μεσημέρι, είτε τη Δευτέρα να αρχίζουν την εργασία τους αργά. Μερικές μάλιστα εφαρμόζουν τα θερινά προγράμματα από τον Μάιο ώς τον Σεπτέμβριο, και δεν είναι λίγες εκείνες που δηλώνουν ότι το μέτρο έγινε αποδεκτό και ότι ήταν θαυματουργό για το ηθικό του προσωπικού. Αλλες πάλι βεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν σημειώθηκε μείωση της παραγωγικότητας, αλλά αντίθετα, μεγάλη ικανοποίηση του προσωπικού τους γιατί το γλίτωνε από το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα της Παρασκευής.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος ωστόσο ήταν και το ότι την Παρασκευή έσπασε και ο ενδυματολογικός κώδικας, αφού οι εργαζόμενοι ντύνονταν εκδρομικά γνωρίζοντας ότι φεύγουν για την εξοχή. Κάτι που τους βόλεψε τόσο πολύ, ώστε καθιέρωσαν το άνετο και ανεπίσημο ντύσιμο και για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Μια απόκλιση που οι εργοδότες τους την βάφτισαν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», θέλοντας και μη.
Ανεξάρτητα όμως από την «τεμπελίτιδα» λόγω ζέστης, τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η μείωση του χρόνου της εργάσιμης εβδομάδας έχουν απασχολήσει έντονα την Ομάδα για τις Συνθήκες Εργασίας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (Working Conditions Group – ILO), η οποία έχει δηλώσει ένθερμος υποστηρικτής της «εργασίας των τεσσάρων ημερών». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η ιδέα όχι μόνο δεν είναι καινούργια, αλλά και ότι έχει αποδειχθεί αποδοτική και επωφελής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις, και για συγκεκριμένους λόγους.
Παράδειγμα η Γερμανία
Ενας από αυτούς είναι και το ότι «η μείωση των ημερών της εργασιακής εβδομάδας θα δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας». Με παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εφάρμοσε πολιτικές για Kurzarbeit -συντόμευση εργασίας- ώστε οι οργανισμοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη μείωση της ζήτησης των προϊόντων τους με τη μείωση των ωρών εργασίας – αντί να προχωρήσουν σε μειώσεις του προσωπικού τους κατά 20%. Ωστόσο, ως πλέον πειστικό και σοβαρό λόγο στην όλη επιχειρηματολογία θεωρούμε το ότι οι λιγότερες ημέρες εργασίας κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και τις κοινωνίες περισσότερο βιώσιμες. Αφού λοιπόν οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο έχουν ήδη προχωρήσει στην εργασία των πέντε ημερών, γιατί να μην κάνουν και το επόμενο βήμα, για τέσσερις ημέρες εργασίας, ιδιαιτέρως όταν επικρατούν συνθήκες θερινού καύσωνα.