Αντιπαράθεση κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή για τη διασύνδεση Κρήτης

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή για τη διασύνδεση Κρήτης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα σημειώθηκε χθες στη Βουλή για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. Ο κ. Σταθάκης, παρουσιάζοντας τα γεγονότα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι και την απόφαση της ΡΑΕ να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ και να ορίσει ως φορέα υλοποίησης τη θυγατρική του «Αριάδνη», έκανε λόγο για μονόπλευρη καθυστέρηση εκ μέρους του Εuroasia, που όπως είπε, δημιουργούσε κινδύνους για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Κρήτης μετά το 2022.

Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα ερμηνείας για το πότε λήγει η διετία καθυστέρησης στα έργα PCI. Η ΡΑΕ σύμφωνα με τον υπουργό θεωρεί ότι η διετία έληξε τον Ιούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Ο κ. Σκρέκας κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, καθώς οι μέχρι τώρα χειρισμοί ενδέχεται να οδηγήσουν το έργο εκτός λίστας PCI, με την επόμενη λίστα να περιλαμβάνει διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μόνο σε περιπτώσεις που παράγεται από ΑΠΕ. Τόνισε, δε, πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερήσει κοινοτικούς πόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ λόγω του αποκλεισμού από τη σχετική λίστα με τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι ενδέχεται να κινηθεί η διαδικασία παραβίασης των κοινοτικών κανονισμών και παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, καθώς ο Euroasia έχει ήδη προσφύγει στην Κομισιόν κατά της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία εγκρίνεται η ίδρυση της «Αριάδνης» από τον ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. «Εχετε αφήσει την Κύπρο έρμαιο», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη, ο οποίος σε εξίσου υψηλούς τόνους χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνες τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας για το εθνικό συμφέρον και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο κ. Σκρέκας και το κόμμα του ευθυγραμμίζονται με τέτοιες απόψεις. Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης του έργου ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η επένδυση του 1 δισ. ευρώ θα αποσβεστεί σε τρία χρόνια, αφού θα πάψουν να πληρώνονται Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Χαρακτήρισε μάλιστα ψέμα τον ισχυρισμό ότι το έργο θα αποκλειστεί από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, υπενθυμίζοντας ότι η μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου χρηματοδοτείται κατά 25% από το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή