Χρηματιστήριο: Κατά 0,76% ενισχύθηκε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Κατά 0,76% ενισχύθηκε ο Γενικός Δείκτης

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο με την υπερίσχυση των αγοραστών να είναι ξεκάθαρη στις τελικές δημοπρασίες, αν και ο τζίρος παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν εκτός των ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ο τραπεζικός κλάδος, αν και κατάφερε να κλείσει οριακά στα θετικά, παραμένει ο αδύναμος κρίκος του Χ.Α., με τις πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank το τελευταίο διάστημα να έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στην αγορά. Χθες, δεν κινήθηκε καθόλου στα θετικά, αντίθετα με τον υπόλοιπο κλάδο, ενώ το τελευταίο 15νθήμερο σημειώνει σωρευτικές απώλειες 24%. Την ίδια στιγμή, το κλίμα στην αγορά ελληνικών ομολόγων ήταν βελτιωμένο με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 4% και στο 3,970% με πτώση της τάξεως του 2,2% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018, μετά και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο, την πρώτη εδώ και περίπου 12 μήνες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 635,51 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,67%, στις 1.689,48 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,32%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 382,90 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,6 εκατ. ευρώ.

Δεν έχει διαφοροποιηθεί η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη καθώς κρατά τις 630 μονάδες με καλές πιθανότητες να δοκιμάσει και τις 650 μονάδες, αν δεν υπάρξουν και άλλες αρνητικές εκπλήξεις στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, όπως έγινες χθες με την Caterpillar, σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities, κ. Νίκος Καυκάς. Η ομολογιακή έκδοση έχει σίγουρα θετικό πρόσημο και αποτελεί μία καλή αρχή, αλλά σημειώνουμε ότι το «έξυπνο» χρήμα κοιτάζει το δάσος και όχι το δένδρο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί σίγουρα ένα επιπλέον βάρος στις επιχειρήσεις και επηρεάζει την τελική γραμμή, ενώ είναι αμφίβολο αν θα έχει αντίστοιχο θετικό αντίκτυπο, όπως προσθέτει. Για την Jumbo επιβεβαιώνεται η διοίκηση που είχε προβλέψει μια τέτοια επιβάρυνση και η οποία εκτιμάται ότι στο καλό σενάριο της μεγαλύτερης αύξησης του κύκλου εργασιών για τη χρήση (συγκριτικά με το guidance) η τελική γραμμή θα παραμείνει σταθερή.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη στην ανακοίνωση καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και ελάχιστες ώρες προτού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Apple και της συνεδρίασης της Fed που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,8%. Αισιόδοξοι ήταν οι επενδυτές στο Λονδίνο, με τον FTSE 100 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με άνοδο 1,3%. Στο Παρίσι ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,8%. Ωστόσο οι επενδυτές τήρησαν απόσταση από χρηματιστήρια και από μετοχές με σημαντική έκθεση στην Κίνα, μετά την απαγγελία πολύ σοβαρών κατηγοριών από τις αμερικανικές αρχές κατά της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Huawei, κατηγοριών που ενδεχομένως θα περιπλέξουν τις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,1%, ενώ και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε σχετικά χαμηλά, κλείνοντας με κέρδη 0,5%. Το ευρώ ήταν χθες βράδυ σχεδόν αμετάβλητο έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1421. Η βρετανική λίρα στερλίνα υποχωρούσε λίγο προτού αρχίσουν οι ψηφοφορίες στο Λονδίνο κατά 0,2% έναντι του δολαρίου. Η διάθεση των επενδυτών στην Ευρώπη ήταν σε κάθε περίπτωση καλύτερη από αυτή τον ομολόγων τους στη Wall Street, οι οποίοι περιμένουν την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα να αποσαφηνίσει σήμερα τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάσουν αποτελέσματα οι 113 από τις 500 εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500, και οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η επίδραση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας στην κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών.

Αργά χθες το βράδυ, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,38%, ενώ πτωτικά κινούνταν ο S&P 500 και ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Ο πρώτος υποχωρούσε κατά 0,07% και ο δεύτερος κατά 0,61%. Ανοδικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών δημιούργησαν προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης στο εμπόριο, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως θα μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της τον Φεβρουάριο. Η τιμή του Brent ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 2,74%, στα 61,57 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν κατά 2,81%, στα 53,45 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή