«Η Ελλάδα χρειάζεται θέσεις εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»

«Η Ελλάδα χρειάζεται θέσεις εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη σύνδεσης των αυξήσεων στους μισθούς με την αύξηση της παραγωγικότητας τόνισε χθες ο Γίρκι Κατάινεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να αυξήσει τους μισθούς», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου. «Οι θεσμοί θα μελετήσουμε αναλυτικά την απόφαση», συνέχισε για να επισημάνει ωστόσο ότι την αύξηση πρέπει να ακολουθήσει και η αύξηση της παραγωγικότητας. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αύξηση των θέσεων εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους τρόπους ανάκτησης της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κατάινεν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και προέτρεψε προς αυτή την κατεύθυνση και την επόμενη κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. «Η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε και ολοκλήρωσε μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να συνεχιστούν από αυτή και την επόμενη. Εάν υπάρχουν οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις, μειώνεται η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε. Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη το ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Δεν δίστασε, δε, να επισημάνει την αλλαγή κλίματος. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με νέους επιχειρηματίες, υποστήριξε ότι φέτος, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια σε άλλη επίσκεψή του στην Ελλάδα, δεν μιλούσαν πλέον συνεχώς ή μόνο για την οικονομική κρίση. «Η διάθεση ήταν πιο θετική», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα τη χαρακτήρισε εμπόδιο για την ανάπτυξη και τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μειωθεί σταδιακά ο φόρος στις επιχειρήσεις, για παράδειγμα 2% κάθε χρόνο, ενώ επισήμανε ότι ίσως θα μπορούσαν να αυξηθούν κάποιοι έμμεσοι φόροι ως αντιστάθμισμα σε μια μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των φόρων των εταιρικών κερδών.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, όπου μίλησε σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Σχέδιο ή Ταμείο Γιούνκερ. «Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης χρήσης των κονδυλίων από αυτό το Ταμείο. Εάν φορούσα καπέλο θα το σήκωνα τώρα, για να τιμήσω τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο και βεβαίως τις δημόσιες αρχές που βοήθησαν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Φινλανδός αξιωματούχος επισήμανε ακόμη το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα. «Αυτό το δυναμικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο έπακρον. Οταν ταξιδεύω ανά την Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου συναντώ πάρα πολλούς Ελληνες που έχουν startups και που καινοτομούν. Είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή τη χώρα να ανακάμψει ακόμη πιο γρήγορα. Επομένως, η χρηματοδότηση είναι ένα μέρος της λύσης, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να εκμεταλλευθούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή