Θετικό το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, εκτιμά η Moody’s

Θετικό το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, εκτιμά η Moody’s

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστωτικά θετικές για την Ελλάδα αλλά και τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τις αλλαγές του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει πως ο μηδενισμός του ELA θα βοηθήσει τον κλάδο να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Παράλληλα, εκτιμά πως στο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα συμφωνηθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείει να δοθεί και το πράσινο φως για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Οπως επισημαίνει η Moody’s, ο νέος νόμος Κατσέλη περιορίζει τους επιλέξιμους δανειολήπτες για την απόκτηση προστασίας από την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας (σε σύγκριση με τον νόμο που έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου) και γι’ αυτό είναι πιστωτικά θετικός. Επιπλέον, θα ωφελήσει το κράτος επειδή αφαιρεί μια σημαντική διαφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές. Αν και η χώρα δεν χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση, ο οίκος τονίζει ότι η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό μήνυμα πως οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και ένα σαφές σημάδι ότι το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» λειτουργεί ικανοποιητικά.

Ο νέος και αυστηρότερος νόμος είναι πιστωτικά θετικός για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ενισχύσει τις προσπάθειές τους για τη μείωση του μεγάλου αποθέματος των NPEs στο 21,2% έως τα τέλη του 2021. Οι τράπεζες θα επωφεληθούν επίσης, αφού τα αυστηρότερα κριτήρια θα αποθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η ικανότητα των τραπεζών να ασκήσουν πίεση για την αναδιάρθρωση των δανείων που διατηρούν δανειολήπτες που μπορούν να τα εξυπηρετούν, τονίζει ο οίκος. Στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, η κρατική επιδότηση θα βοηθήσει επίσης στην αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων με τρόπο βιώσιμο.

Ο οίκος αξιολόγησης παράλληλα εκτιμά πως μετά την ψήφιση του νέου νόμου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το Eurogroup αναμένεται αύριο να συμφωνήσει στην αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα, ενώ είναι ακόμη πιθανό να προχωρήσει σε συμφωνία για την πληρωμή μέρους των ακριβών δανείων ύψους 9,4 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, όπως έγινε στην περίπτωση Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Και τα δύο βήματα θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, όπως επισημαίνει.

Αναφερόμενη στον μηδενισμό του ELA από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Moody’s τονίζει πως αυτή η εξέλιξη θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ θα τονώσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών μη εξασφαλισμένων ομολόγων, όπως συνέβη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή