Ράλι αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα

Ράλι αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρό ράλι και σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων οδηγήθηκαν τα ελληνικά ομόλογα, μετά και την απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, βελτιώνει ακόμη περισσότερο το ήδη ευνοϊκό κλίμα και ανοίγει τον δρόμο στον ΟΔΔΗΧ για την επόμενη κίνησή του στις αγορές.

Nέο ιστορικό χαμηλό

Η απόδοση στο 5ετές ομόλογο λήξης Απριλίου 2024 υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 2,3%, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στις 227 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ημέρα της έκδοσής του (στο 3,6%) η πτώση της απόδοσής του ξεπερνάει το 30%, με τον συγκεκριμένο τίτλο να καταγράφει από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς.

Παράλληλα, ισχυρή βελτίωση σημειώθηκε και στο 10ετές ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029, με το spread να υποχωρεί στις 354 μονάδες βάσης και την απόδοσή του στο 3,53%, ενώ στο 2,68% υποχώρησε η απόδοση του ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025 (πρώην 7ετές).

Αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών είχαν διαμηνύσει πρόσφατα, μετά την απόρριψη της σχετικής εκταμίευσης στα προηγούμενα Eurogroups, πως η επιστροφή του 1 δισ. ευρώ θεωρείται μη γεγονός, καθώς η Ελλάδα διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι (cash buffer), η χθεσινή εικόνα της αγοράς ομολόγων αποδεικνύει πως αποτελεί σημαντικό σήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Οπως άλλωστε τόνισε και η Moody’s σε έκθεσή της, η εκταμίευση της δόσης δείχνει πως οι ελληνικές αρχές ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους και είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας λειτουργεί ικανοποιητικά.

Το ολοένα και πιο ευνοϊκό κλίμα διευκολύνει τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για μια νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, καθώς μετά την απόφαση του Eurogroup, το ένα από τα δύο «ορόσημα» ανήκει πλέον στο παρελθόν, με την αξιολόγηση της S&P στις 26 Απριλίου να αποτελεί το επόμενο.

Ηδη έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με τους αναδόχους και, όπως έχει γράψει η «Κ», τα επικρατέστερα σενάρια είναι η έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου τίτλου (3ετές), με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ, ή το άνοιγμα μιας προηγούμενης έκδοσης μεσαίας διάρκειας, του νέου 5ετούς ή του 7ετούς που εκδόθηκε το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή