Στη… ζυγαριά των θεσμών οι παροχές της κυβέρνησης

Στη… ζυγαριά των θεσμών οι παροχές της κυβέρνησης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις παροχές που πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να ζυγίσουν οι δανειστές, στο φόντο των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας, που ανακοινώνονται επίσης την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες ανέφεραν, χθες, κάποιες πρώτες επιφυλάξεις των θεσμών για το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία.

Οι θεσμοί αναμένεται να δεχθούν την πρόβλεψη για επίτευξη υπερπλεονασμάτων φέτος και τα επόμενα χρόνια ώς το 2022, αλλά προβλέπεται να είναι επιφυλακτικοί ως προς το τι πρέπει να δεσμευθεί από τώρα σε μόνιμα μέτρα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές τους, θέλουν τα όποια μέτρα να έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα θεωρούν πως είναι η επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης. Οι σημερινές προβλέψεις της Κομισιόν, μάλιστα, αναμένεται να αναθεωρούν ελαφρώς προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο προβληματισμός για την ανάπτυξη είναι και ο λόγος που πηγές της Κομισιόν εξέφρασαν το τελευταίο διάστημα ανεπισήμως τη διαφωνία τους με την επίτευξη θηριωδών υπερπλεονασμάτων, με τη βοήθεια της υπερφορολόγησης, αλλά και των συστηματικών περικοπών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το δημοσιονομικό θέμα είναι πρώτο στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων και η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τις προβλέψεις της για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ για φέτος, έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ , που αφήνει «δημοσιονομικό χώρο» 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ για παροχές. Αθροιστικά, ώς το 2022, ο δημοσιονομικός χώρος προβλέπεται να φτάσει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν προέβλεπε κι αυτή υπερπλεόνασμα στις φθινοπωρινές της προβλέψεις του 2018, τις οποίες αναθεωρεί σήμερα. Συγκεκριμένα, προέβλεπε, (σύμφωνα με τον ελαφρώς διαφορετικό από αυτόν της ενισχυμένης εποπτείας ορισμό ESA 2010) πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% για το 2019 και 4% για το 2020. Επομένως, το ζήτημα είναι να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση πόσο ακριβώς θα είναι το υπερπλεόνασμα, καθώς και σε τι βαθμό και σε ποια μέτρα είναι σκόπιμο να μοιραστεί από τώρα. Οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις συνιστούν μία ακόμη αιτία επιφύλαξης εκ μέρους τους.

Πίεση αναμένεται να ασκήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η οποία πήρε πρόσφατα νέα αναβολή, ώς το τέλος Μαΐου, με νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση. Το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες, όπως και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεσμών, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί τις τριήμερες επαφές τους με την κυβέρνηση, που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι.

Στο τραπέζι θα έρθουν σήμερα και τα χρηματοπιστωτικά θέματα, καθώς οι θεσμοί, κυρίως η ΕΚΤ, ενδιαφέρονται για την πρόοδο στην εφαρμογή του πρόσφατου νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων. Τα τελευταία θα συζητήσουν σήμερα και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Το απόγευμα, στις 4 μ.μ., θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων αυτές του τομέα της ενέργειας, που συνδέονται και με τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι σε υψηλή προτεραιότητα.

Η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που ξεκίνησε χθες σε επίπεδο επικεφαλής και θα ολοκληρωθεί αύριο, δεν συνδέεται με εκταμίευση δόσης, συγκεκριμένα με επιστροφή κερδών από SMPs και ΑΝFAs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή