Νέα προειδοποίηση Στουρνάρα για τις παροχές

Νέα προειδοποίηση Στουρνάρα για τις παροχές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθε χθες, με δηλώσεις του στους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην προειδοποίηση κατά των παροχών, καθώς –όπως υποστηρίζει– δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο.

Ο κ. Στουρνάρας επικαλέσθηκε την υποχώρηση των εσόδων, που ήδη σημειώνεται, και την προβλεπόμενη περαιτέρω πτώση τους, ενόψει εκλογών, καθώς και το κόστος των αναμενόμενων δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις, που θα επιβαρύνουν τον φετινό προϋπολογισμό.

Οπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μειωμένο κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Προέβλεψε δε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς η συλλογή φόρων επιβραδύνεται ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, όπως η προγραμματιζόμενη για τον Οκτώβριο.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», είπε. «Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εισπράξει φόρους με τον ίδιο ρυθμό, όπως πέρυσι, ενώ παράλληλα φέτος θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα συνταξιοδοτικών απαιτήσεων που αφορούν την περίοδο της κρίσης».

Απαντώντας στις προχθεσινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη στο ΑΠΕ, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ και συνεπώς υπέρβαση του στόχου κατά 0,6% του ΑΕΠ, δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο. Ο κ. Χουλιαράκης κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να διευκρινίσει «αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται αφορούν το σύνολο της γενικής κυβέρνησης –στη βάση του οποίου, άλλωστε, υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα– ή απλώς τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση».

Η προειδοποίηση Στουρνάρα διατυπώθηκε ενόσω η κυβέρνηση ψηφίζει αλλεπάλληλα μέτρα, με καθαρά προεκλογική στόχευση. Η ίδια υπολόγισε το κόστος των μέτρων του 2019 (κυρίως συντάξεις και ΦΠΑ) σε 1,27 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χουλιαράκης, το 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ.

Εκτός από τον κ. Στουρνάρα και άλλοι τεχνοκράτες, π.χ. σε τράπεζες, έχουν υπολογίσει μικρότερο δημοσιονομικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρόβλεψη με πολλές αβεβαιότητες, καθώς ακόμη βρισκόμαστε σχετικά νωρίς στο 2019 και παράλληλα εκκρεμούν σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. Τις προηγούμενες χρονιές που η χώρα βρισκόταν σε μνημόνιο, η κατανομή του υπερπλεονάσματος γινόταν στο τέλος του χρόνου, με βάση τα σχεδόν οριστικά στοιχεία και όχι προβλέψεις. Τώρα, η κυβέρνηση εξήγγειλε ακόμη και τα μέτρα του 2020, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν κατά πολύ τον προβλεπόμενο από την ίδια χώρο.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε προχθές ότι υπάρχει κίνδυνος στο τέλος του χρόνου, αν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και να επιβληθεί για άλλη μια φορά περικοπή του ΠΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή