Προεκλογική… αποζημίωση τραπεζικών υπαλλήλων

Προεκλογική… αποζημίωση τραπεζικών υπαλλήλων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο υπουργός Οικονομικών υλοποίησε εν μέρει την υπόσχεση που είχε δώσει σε απολυμένους υπαλλήλους από πιστωτικά ιδρύματα που έκλεισαν πριν από το 2015 και αύξησε την αποζημίωσή τους από το 50% στο 67%.

Με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 1984/30.5.2019), όχι μόνο φρόντισε να έρθει η αύξηση τελευταία στιγμή, ως  προεκλογικό δώρο ύψους 10 έως 15 εκατ. ευρώ στους περίπου 7.000 εργαζομένους τους οποίους αφορά, αλλά τους «έκλεισε και το μάτι» για περαιτέρω αύξηση σε περίπτωση επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το 100% της αποζημίωσης απόλυσης, έναντι του 50% που πήραν, και η χθεσινή αύξηση στο 67% είναι, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το πρώτο σκέλος της δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακά αποκατάσταση σε 3 δόσεις των αποζημιώσεων».

Οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά η απόφαση είναι οι απολυμένοι των τραπεζών που έσβησαν απ’ τον χάρτη, στο πλαίσιο της τραπεζικής συγκέντρωσης, τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Είναι η Αγροτική (την απορρόφησε η Πειραιώς), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (την απορρόφησε η Eurobank), η Probank  και η Fist Business Bank (τις απορρόφησε η Εθνική).

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αυτές απολύθηκαν, αλλά πήραν τη μισή αποζημίωση και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκαν με νέες συμβάσεις, χωρίς, βεβαίως, αναγνώριση των δικαιωμάτων τους από την προηγούμενη απασχόλησή τους.

Η απόφαση σημειώνει ότι δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, επιβαρύνεται, ασφαλώς, εμμέσως το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τις αποζημιώσεις θα κληθεί να καταβάλει η εταιρεία εκκαθάρισης, η PQH, η οποία με αυτό τον τρόπο θα αποδώσει στο τέλος λιγότερα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή