Στις Βρυξέλλες το ελληνικό αίτημα για την πλήρη κατάργηση των ΝΟΜΕ

Στις Βρυξέλλες το ελληνικό αίτημα για την πλήρη κατάργηση των ΝΟΜΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το ασφυκτικό πλαίσιο που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Κομισιόν για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, το οποίο οδήγησε σε ζημία 600 εκατ. ευρώ για την Επιχείρηση.

Ο κ. Θωμάς, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκε με τον επίτροπο Κανιέντε, ο οποίος ωστόσο αποχωρεί τον Οκτώβριο. Συνεπώς δεν μπορεί να προκαταλάβει αποφάσεις του διαδόχου του. Αντιθέτως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Κανιέντε επρόκειτο να θέσει στον κ. Θωμά το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Ο κ. Κανιέντε θεωρεί το εν λόγω έργο από τα σημαντικά θέματα της θητείας του στην Επιτροπή και προτίθεται να πιέσει έως την τελευταία στιγμή για να υλοποιηθεί ως ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να υλοποιήσει ως εθνικό έργο τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, υπαναχωρώντας από τον αρχικό σχεδιασμό που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν σημαντικότερη, ως προς τις εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΗ και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, τη σημερινή συνάντηση του κ. Θωμά με τη νέα γενική διευθύντρια της DG Energy Ντίτε Γιουλ Γιέργκενσεν. Οι απόψεις της θα διαμορφώσουν καθοριστικά την τελική στάση της Κομισιόν στο θέμα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των ΝΟΜΕ, αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δημοπρασία, αλλά και την παύση της συμφωνίας για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από το 50% στο τέλος του 2019 και επαναδιαπραγμάτευση για μείωση των μεριδίων στα επίπεδα του 60%-65%. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης έναντι αυτών είναι ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, ξεκινώντας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, από τις μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ, καθώς και τη Μεγαλόπολη 3, ισχύος 300 μεγαβάτ. Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού περιλαμβάνει επίσης τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την επίσπευση εφαρμογής του target model. Oι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ η νέα συμφωνία θα πρέπει να κλείσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή