Θετική σύσταση από Société Générale για τα ελληνικά ομόλογα

Θετική σύσταση από Société Générale για τα ελληνικά ομόλογα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Παρά το ιλιγγιώδες ράλι, οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, όπως επισημαίνει η Société Générale, καθώς οι ελληνικοί τίτλοι θα προσφέρουν σημαντική αξία στα χαρτοφυλάκιά τους. Η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ σηματοδοτεί πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, ενώ οι δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα παραμένουν μεγαλύτερες στην Ελλάδα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη οικονομία της Ευρωζώνης, τονίζει.

Η Société Générale σημειώνει πως παραμένει θετική για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και ειδικά για αυτά που προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα ελληνικά και τα ιταλικά. Οι επενδυτές έχουν περιορισμούς σχετικά με το πόσες θέσεις μπορούν να έχουν στους ελληνικούς τίτλους, ωστόσο αυτό είναι ευνοϊκό για τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας της χώρας, τα οποία, όπως επισημαίνει, αποτελούν τα «αστέρια» των αποδόσεων φέτος με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει από το 4,4% στις αρχές του έτους, στο μόλις 1,6% σήμερα. Οι παράγοντες που στήριξαν τα ελληνικά ομόλογα, όπως η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα και το ευνοϊκό διεθνές κλίμα λόγω των προοπτικών νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, θα συνεχιστούν, και έτσι οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις θέσεις τους στους ελληνικούς τίτλους.

Σύμφωνα με τη Société Générale, το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΔΔΗΧ  είναι το μεγάλο κόστος που φέρει η διατήρηση πολύ υψηλού «μαξιλαριού» ρευστότητας, το οποίο διαμορφώνεται πάνω από τα 26 δισ. ευρώ. Αν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτήν την επιλογή έναντι της προληπτικής  πιστωτικής γραμμής, για να εντυπωσιάσει τους επενδυτές, πλέον έχει γίνει πολύ ακριβή μετά και τη «βουτιά» που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα. Κατά την τράπεζα, η Ελλάδα, αντί της μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, θα πρέπει να στοχεύσει σύντομα στην πλήρη αποπληρωμή τους ( συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ένταξης της Ελλάδας σε ένα νέο QE της ΕΚΤ, η Société Générale εκτιμά πως, αν και τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, οι κανόνες της κεντρικής τράπεζας είναι απλώς πολιτικοί και μπορεί να αλλάξουν. Δεδομένης της ισχυρής βελτίωσης του προφίλ χρέους της Ελλάδας, είναι θέμα χρόνου να γίνει, οδηγώντας την απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σημαντική περαιτέρω πτώση ύψους 20 μ.β.