Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές – Δύο δισ. ευρώ αντλεί το Ελληνικό Δημόσιο

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές – Δύο δισ. ευρώ αντλεί το Ελληνικό Δημόσιο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 7ετές ομόλογο, με το τελικό επιτόκιο να τοποθετείται κοντά στο 2,02%. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 6 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί τελικά 2 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται πως το αρχικό επιτόκιο είχε τοποθετηθεί στις 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 2,1% και στη συνέχεια υποχώρησε στις 220 μ.β. Στόχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ταμειακές ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, φιλοδοξία της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ είναι να δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο ένα σημαντικό ποσό με ένα ικανοποιητικό κόστος δανεισμού, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών».

Το νέο 7ετές είναι το πρώτο ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο μετά την ένταξη της χώρας στο έκτακτο QE της ΕΚΤ, στο οποίο και είναι επιλέξιμο, ενώ είναι επιλέξιμο και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας. Ανάδοχοι είναι οι Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 36,5 με 37 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7-7,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης τα οποία έχουν κατατεθεί στις ελληνικές τράπεζες. Από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που απομένουν, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι το cash buffer του ESM, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την έγκρισή του. Επομένως, μένουν 14 δισ. ευρώ διαθέσιμα για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να στοχεύει να χρησιμοποιήσει σημαντικό μέρος αυτών αλλά όχι να τα εξαντλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και τον Ιούνιο οι ανάγκες της χώρας έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας τα οποία και αναμένεται να επεκταθούν πέραν από τον Απρίλιο, διαμορφώνονται στα 12 με 17 δισ. ευρώ.

Η πρόσθετη ρευστότητα από το πρόγραμμα SURE του Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν καθώς και την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και SMPs, διαμορφώνεται στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εάν κριθεί αναγκαίο ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να αλλάξει και την στρατηγική μείωσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων την οποία ακολουθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντλώντας έτσι πρόσθετη ρευστότητα, μέσω των εντόκων, η οποία μπορεί συνολικά να κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θέλει όσο μπορεί να αποφύγει ή έστω να καθυστερήσει την χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM (από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ), προκειμένου να μην «στιγματιστεί», ως η πρώτη χώρα που προσφεύγει σε αυτό το εργαλείο ευρωπαϊκής στήριξης.

Έτσι, ο βασικός στόχος της νέας εξόδου στις αγορές αλλά και μίας επόμενης πιθανώς τον ερχόμενο μήνα, είναι η ενίσχυση των διαθεσίμων για την αντιμετώπιση του κόστους της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή