Υψηλών τόνων σύγκρουση στη Βουλή για την τηλεκατάρτιση

Υψηλών τόνων σύγκρουση στη Βουλή για την τηλεκατάρτιση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας μετωπική σύγκρουση εντός Βουλής οδεύουν την προσεχή Πέμπτη κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς για εκείνη την ημέρα προγραμματίστηκε η ειδική συνεδρίαση που ζήτησε βάσει του Κανονισμού ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προβεί σε ανακοινώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και το κυβερνητικό σχέδιο ενόψει των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία.

Σαφές δείγμα του συγκρουσιακού κλίματος που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα και το οποίο αναμένεται να χαρακτηρίσει την επικείμενη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, αντικείμενο της οποίας ήταν η ψήφιση μιας ακόμα πράξης νομοθετικού περιεχομένου με μέτρα για την πανδημία: στο σύνολό τους οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, με τον κ. Αλ. Τσίπρα να σηκώνει κατακόρυφα τους τόνους και την κυβέρνηση να απαντάει, στην παρούσα φάση, διά του υπουργού Επικρατείας με ανάλογη ένταση.

«Ο κ. Μητσοτάκης δραπετεύει από τη Βουλή, η δημοκρατία δεν είναι σε καραντίνα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Γεραπετρίτη να τον καταγγέλλει για «κρεσέντο εχθροπάθειας».

Αντιπαραθέσεις

Αφορμή για τη χθεσινή ένταση αποτέλεσε η υπόθεση των vouchers για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, ωστόσο οι αντιπαραθέσεις επεκτάθηκαν σε σειρά κυβερνητικών επιλογών και χειρισμών τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και σε εκείνο της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «δουλίτσες ή και μεγαλύτερες δουλειές, πολλών εκατομμυρίων, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ημετέρους», επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι δημιουργούν «ασπίδα προστασίας» στη Ν.Δ., ενώ για την υπόθεση της τηλεκατάρτισης μίλησε για «κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων». Παράλληλα έθεσε και ένα θεσμικό ζήτημα: «Για πόσο καιρό πιστεύετε μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ιστορία με τις ΠΝΠ; Ο κ. Μητσοτάκης θα μας απευθύνεται μόνο με διαγγέλματα, λες και είναι αυτοκράτορας;» Τέλος, χαρακτήρισε και πάλι «ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων» τα κυβερνητικά μέτρα.

«Ψέματα, ψέματα, ψέματα: αυτός είναι ο ποιοτικός λόγος μιας αντιπολίτευσης που “βάζει πλάτη”», σχολίασε αμέσως ο κ. Γεραπετρίτης. Απαντώντας στις αιχμές για τον ρόλο των ΜΜΕ ο κ. Γεραπετρίτης, επικαλούμενος τα θετικά για τη χώρα δημοσιεύματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού, σημείωσε καυστικά: «Πράγματι ελέγχουμε παγκοσμίως όλα τα μέσα που επαινούν τη χώρα». Παράλληλα επισήμανε ότι ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν «λόγος μισαλλοδοξίας» και σημείωσε ότι θα γίνει η συζήτηση ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας παρουσία του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό, γι’ αυτό και ο υπουργός Εργασίας παραμένει στη θέση του», σχολίασε την υπόθεση της τηλεκατάρτισης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά. «Δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί το πρόσχημα για αδιαφάνεια, όπως γίνεται με απευθείας αναθέσεις έργων. Δεν μηδενίσαμε ποτέ τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι όμως ανεπαρκή. Υπάρχουν και παραλείψεις και αρνητικές ενέργειες από την κυβέρνηση», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Είναι προ των πυλών η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος να φορτωθεί η νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων».

Ο αρχηγός της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης.

Για σοβαρά λάθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή