Δύο νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές «βλέπει» η Deutsche Bank

Δύο νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές «βλέπει» η Deutsche Bank

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας φέτος δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και θα κινηθεί στο ανώτατο εύρος των ορίων που έχει θέσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατά την παρουσίαση της στρατηγικής δανεισμού του 2020, στα τέλη του περασμένου έτους, όπως εκτιμά η Deutsche Bank σε νέα της έκθεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές φέτος θα κινηθεί στα 8 δισ. ευρώ, με τη χώρα να αναμένεται να βγει ξανά στις αγορές το καλοκαίρι καθώς και στα μέσα του φθινοπώρου.

Ενώ οι εκδοτικές ανάγκες των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης αυξάνονται, με τις αρχές διαχείρισης χρέους σε πολλές χώρες να προχωρούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω του προγράμματος δανεισμού για φέτος (π.χ. Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία) λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία και της ανάγκης χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, για την Ελλάδα η Deutsche Bank δεν «βλέπει» σημαντική άνοδο των δανειακών αναγκών.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε θέσει ως στόχο την άντληση 4-8 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, με την κρίση του κορωνοϊού να οδηγεί τον οργανισμό να κινηθεί πλέον στο ανώτατο όριο αυτού του στόχου. Με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, του 15ετούς και του 7ετούς ομολόγου, έχουν ήδη αντληθεί 4,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την Deutsche Bank αναμένεται μια νέα έκδοση τον Ιούλιο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ και μια άλλη (η τέταρτη συνολικά για το έτος) τον Οκτώβριο, από την οποία αναμένεται να αντληθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Για το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, η Deutsche Bank εκτιμά πως οι συνολικές εκδόσεις χρέους θα κινηθούν στο 1,207 τρισ. ευρώ φέτος, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί ομόλογα ύψους 503 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας πως στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει κύμα νέων εκδόσεων χρέους, το οποίο θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένονται συνολικά εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 330 δισ. ευρώ φέτος.

Σημειώνεται πως το 2019 οι συνολικές εκδόσεις χρέους των χωρών της Ευρωζώνης ήταν κάτω από τα 800 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πανδημία έχει δημιουργήσει πρόσθετες εκδοτικές ανάγκες ύψους περίπου 700 δισ. ευρώ, με τις εκδόσεις χρέους στην Ευρωζώνη να κινούνται σε ρυθμούς ρεκόρ. Οπως εκτιμά η Danske Bank, η πανδημία έχει αυξήσει την ανάγκη έκδοσης ομολόγων στην περιοχή κατά 30% σε μέσο όρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή