S&P: Οι στόχοι μείωσης των NPEs δεν θα επιτευχθούν

S&P: Οι στόχοι μείωσης των NPEs δεν θα επιτευχθούν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χτυπήθηκε από την πανδημία τη στιγμή που η οικονομία της είχε μπει σε μία οδό ανάκαμψης και οι προσπάθειες μείωσης του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών είχαν ενταθεί, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης S&P σε νέα του έκθεση. Ωστόσο, όπως αναφέρει, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν αλλά και του «παγώματος» της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, περιορίζονται οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες να κλείσουν το τεράστιο χάσμα που τις χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία, ενώ εκμηδενίζονται οι πιθανότητες γρήγορης μείωσης των NPEs.

Υφεση 9%

Ο οίκος αξιολόγησης επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως η ύφεση φέτος θα κινηθεί κοντά στο 9%, ενώ το 2021 αναμένεται ανάκαμψη της τάξης του 5%, και επισημαίνει πως η πανδημία αύξησε τον κίνδυνο σημαντικής καθυστέρησης των σχεδίων των τραπεζών για την εκκαθάριση του ενεργητικού και την αποκατάσταση της αδύναμης κερδοφορίας. Τα NPEs, όπως αναφέρει, ήταν περίπου 68 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και στόχος των τραπεζών ήταν η μείωσή τους κατά 30-35 δισ. το 2020-2021, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Ωστόσο, τονίζει η S&P, η πανδημία και τα μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπισή της θα δυσκολέψουν τις προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έτσι τις πιθανότητες ανάκτησης από εμπορικά και στεγαστικά δάνεια που έχουν εγγυήσεις ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, όπως εκτιμά, λόγω της κρίσης η ζήτηση για προβληματικά στοιχεία ενεργητικού από τους επενδυτές θα μειωθεί, ενώ σε αυτό το περιβάλλον το σχέδιο «Ηρακλής» είναι απίθανο να επιταχύνει τη μείωση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Μείωση κερδοφορίας

Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, o δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί μόνον στο 35% έως τα τέλη του 2021, τη στιγμή που στόχος των ελληνικών συστημικών τραπεζών ήταν να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό στα τέλη του τρέχοντος έτους. Επίσης, ο οίκος αναμένει πως οι πιστωτικές ζημίες θα κινηθούν κοντά στις 200 μονάδες βάσης το 2020 και το 2021, με ή χωρίς πωλήσεις NPEs. Τέλος, όπως επισημαίνει, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους κινδύνου και σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προοπτικές για παροχή νέου δανεισμού και τη μείωση των περιθωρίων, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να μειωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή