Χαμηλότερη του ιταλικού η απόδοση του 10ετούς

Χαμηλότερη του ιταλικού η απόδοση του 10ετούς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η βελτίωση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρήσουν χθες χαμηλότερα των αντίστοιχων ιταλικών. Παράλληλα, ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές σημειώθηκε στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο να είναι μειωμένο. Το θετικό κλίμα που έχει «εδραιωθεί» γύρω από τους ελληνικούς τίτλους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με αναλυτές, στις κινήσεις της ΕΚΤ και στις προθέσεις της Κομισιόν για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ε.Ε., καθώς και στα πλεονεκτήματα που εμφανίζουν τα ελληνικά assets, διευκολύνοντας έτσι τα σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 1,47%, με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης, τη στιγμή που η απόδοση στο ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,56%. Οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα οφείλονται και στη νέα έξοδο που πραγματοποίησε η Ιταλία στις αγορές με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, η οποία είχε προσφορές-ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που κυριαρχεί γύρω από την ελληνική αγορά ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων από τον ΟΔΔΗΧ, όπου αντλήθηκε 1,6 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,25% έναντι 0,36% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έντοκα απορρόφησαν κυρίως οι ξένοι επενδυτές, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,31 φορές. Εξηγώντας το αρνητικό spread που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, ο Σεμπάστιεν Γκάλι, ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management, τονίζει στην «Κ» πως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι η αντίληψη πως η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει αρκετά καλά, ενώ η Ιταλία μπορεί να κινηθεί το 2021 κοντά στο 1% ή και χαμηλότερα, εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε την απόφαση της ΕΚΤ αύριο, με την αγορά να αναμένει ευρέως αύξηση κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ του PEPP. Αυτό «αναγκάζει» το κυνήγι των αποδόσεων με τους ελληνικούς τίτλους να είναι πιο ελκυστικό. Επιπλέον, όπως τονίζει, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ιταλικής κυβέρνησης να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Κατά τον Ιωάννη Σώκο, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank, πίσω από αυτή τη «νίκη» της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας είναι η ΕΚΤ –η οποία, έχοντας αγοράσει συνολικά ελληνικά ομόλογα ύψους 4,7 δισ. ευρώ, έχει στηρίξει σημαντικά τη μικρή αγορά της χώρας– καθώς και η πρόταση της Κομισιόν.

Η αγορά σε αυτό το στάδιο φαίνεται να ενδιαφέρεται λιγότερο για τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης σε κάθε χώρα. Οι κινήσεις της ΕΚΤ είναι αυτές που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις αγορές, όπως σημειώνει στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή