Βαθιά ύφεση 8,6% «βλέπει» για το 2020 ο οίκος Fitch

Βαθιά ύφεση 8,6% «βλέπει» για το 2020 ο οίκος Fitch

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερο χρέος βλέπει για την Ελλάδα φέτος ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες ημέρες πριν δημοσιεύσει τη νέα του «ετυμηγορία» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Σε νέα έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης κατά το γ΄ τρίμηνο, ο οίκος σημειώνει πως η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 8,6% έναντι 8,1% που προέβλεπε στα τέλη Απριλίου, όταν και προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε σταθερές από θετικές. Οπως σημειώνει, η συρρίκνωση αυτή του ελληνικού ΑΕΠ αντανακλά τα αναγκαία λόγω πανδημίας περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, την παγκόσμια ύφεση καθώς και την απότομη «βουτιά» που θα σημειώσει ο τουρισμός.

Η σημαντική πτώση της δραστηριότητας και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έναντι της κρίσης της πανδημίας θα οδηγήσουν σε απότομη επιδείνωση του ισοζυγίου του προϋπολογισμού, επισημαίνει η Fitch, η οποία αναμένει πως το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα «γυρίσει» σε έλλειμμα 7,0% το 2020 από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019. Το πρωτογενές ισοζύγιο θα γυρίσει επίσης σε αρνητικό έδαφος ύστερα από τέσσερα συνεχόμενα έτη πλεονασμάτων και υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Fitch υποβαθμίζει επίσης τις εκτιμήσεις της, σημειώνοντας πως θα κινηθεί υψηλότερα και στο 195,2% του ΑΕΠ φέτος, αντί 194,8% του ΑΕΠ που το τοποθετούσε τον Απρίλιο, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1%. Οπως τονίζει ωστόσο, ενώ το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει πολύ υψηλό για παρατεταμένη περίοδο, υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους: τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περισσότερο από επαρκή για να καλύψουν τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2020-2021, ενώ το ευνοϊκό προφίλ της συντριπτικής πλειονότητας του χρέους σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησής του θα παραμείνει χαμηλό.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί σημαντικά, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω της πανδημίας θα περιορίσουν τις αφίξεις τουριστών. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι θα αυξηθεί στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος, από 1,4% το 2019. Τέλος, η Fitch υπογραμμίζει τους παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, όπως η σημαντική μείωση του χρέους προς ΑΕΠ μετά το σοκ της πανδημίας και η βελτίωση στην πορεία της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, ειδικά εάν υποστηριχθεί από δομικές μεταρρυθμίσεις.

Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την αξιολόγηση της χώρας, ο οίκος τοποθετεί α) την αποτυχία της μειώσεις του χρέους λόγω, για παράδειγμα, μιας παρατεταμένης περιόδου δημοσιονομικής χαλάρωσης και οικονομικής συρρίκνωσης, β) τις αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και γ) τα συνεχιζόμενα ελλείμματα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών λόγω της απότομης πτώσης στον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή