ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράδοξη δήλωση Θεοχάρη για κρουαζιέρα – «Ανοίγει» παρά την αύξηση των κρουσμάτων

shutterstock_66523411
shutterstock_303328919

Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Αίσθηση προκαλεί η απόφαση στην παρούσα συγκυρία: τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται προοδευτικά στην Ελλάδα και η κρουαζιέρα έχει παγώσει διεθνώς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» το υπουργείο διευκρίνισε ότι για να γίνουν δεκτά τα πλοία στα εν λόγω λιμάνια όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ 72 ώρες τουλάχιστον πριν την επιβίβαση, ενώ παράλληλα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια.

Διευκρινίζεται ότι μετά τον κατάπλου και τις σχετικές διαδικασίες στους έξι λιμένες, τα πλοία αυτά θα μπορούν να επισκεφθούν και άλλα ελληνικά νησιά.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν, πάντως, ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναστείλει για έως και ολόκληρο το 2020 τη δραστηριότητά τους και ως εκ τούτου οι προσδοκίες για οποιονδήποτε κατάπλου είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που θεωρούν ότι η εν λόγω κίνηση είναι επιεικώς παρακινδυνευμένη.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε επίσημα ότι από το Σάββατο επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα, με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.

«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης.

Τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που αφορά στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών Homeporting στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ζητά από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Μέσα στην εβδομάδα οι οδηγίες για την κρουαζιέρα