Κρίσιμη συνεδρίαση αύριο στο Λονδίνο για τον ελληνικό τουρισμό

Κρίσιμη συνεδρίαση αύριο στο Λονδίνο για τον ελληνικό τουρισμό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διενέργεια επαναλαμβανόμενων ελέγχων στο προσωπικό του είχε προχωρήσει το ξενοδοχείο στην Κρήτη που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα αρκετά κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού του. Η «διείσδυση» του ιού στο ξενοδοχείο είχε προκαλέσει εντύπωση, καθώς εφάρμοζε ένα από τα αυστηρότερα πρωτόκολλα ελέγχου εργαζομένων και πελατών στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», 2 από 14 δείγματα που ελέγχθηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο βγήκαν αρχικά θετικά και έπειτα από έλεγχό τους στο κρατικό εργαστήριο του Ηρακλείου βγήκαν αρνητικά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο με δείγματα που ελήφθησαν ιδιωτικά και στη συνέχεια επανεξετάσθηκαν σε κρατικά εργαστήρια.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατήσουμε ανοικτά τα ξενοδοχεία μας και τους εργαζομένους μας σε εγρήγορση από τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή μοριακών ελέγχων», λέει ο Μ.Ε., διευθυντικό στέλεχος ξενοδοχείου γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας στο Ηράκλειο. Τα μεγάλα ξενοδοχεία στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο παραπέμπουν στην κινητικότητα, ιδιαίτερα των πιο νέων μελών του προσωπικού τους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικευμένη χρήση μάσκας, πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν τις ασπίδες (μεγάλου μεγέθους) από τις υφασμάτινες μάσκες ή τις μάσκες μιας χρήσης, καθώς αυτές τους επιβαρύνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Μαζικά τεστ

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά στους τόπους διακοπών, στους τόπους προέλευσης των παραθεριστών όσοι γυρίζουν υποχρεούνται από τις εταιρείες τους –συνήθως μεγαλύτερες σε τζίρους και προσωπικό– σε προληπτικά μοριακά τεστ, συνήθως σε ιδιωτικά εργαστήρια είτε σε εργαστήρια μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Το κόστος των τεστ έχει μειωθεί για τις επιχειρήσεις –κοστίζει περίπου 70 ευρώ κατ’ άτομο– καθώς διεξάγονται με τη μέθοδο του pooling, δηλαδή πολλά δείγματα εξετάζονται από κοινού και αν βρεθεί ένα δείγμα θετικό, τότε επαναλαμβάνονται κατ’ άτομο.

Αύξηση κρουσμάτων

Αυτή η «υποδοχή» στα αστικά κέντρα των κατοίκων τους οδηγεί σε εκτίναξη των ελέγχων και σε αύξηση των θετικών στον ιό εξεταζομένων. «Το 20% των τεστ είναι αυτής της προέλευσης», είπε στην «Κ» πηγή του ΕΟΔΥ. Ομως αυτά τα τεστ είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην επανεξέταση από τη βρετανική κυβέρνηση του κατά πόσον η Ελλάδα ως προορισμός θα μείνει εκτός ισχύος καραντίνας, στη συνεδρίαση που παραδοσιακά γίνεται κάθε Πέμπτη.

«Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην 132η θέση από την άποψη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τα κρούσματα των τελευταίων 2 εβδομάδων με βάση τον πληθυσμό είναι περισσότερα από εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου στο ίδιο διάστημα», είπε στην «Κ» μέλος της ελληνικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση.

Πραγματικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, με 6,5 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από εκείνον της Ελλάδας, είχε από 771 έως 1.440 κρούσματα από την 1η έως τις 23 Αυγούστου, αλλά ο αριθμός των «ελληνικών» κρουσμάτων δεν ξεπέρασε το όριο που είχαν θέσει οι βρετανικές αρχές για την επιβολή της καραντίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή