«Η βιομηχανία δεν αντέχει ακριβότερη ενέργεια»

«Η βιομηχανία δεν αντέχει ακριβότερη ενέργεια»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση προς την Ε.Ε. να μην κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση για υιοθέτηση ακόμα πιο δεσμευτικών στόχων για την κλιματική αλλαγή, χωρίς να διασφαλίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις έκανε η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Η παρέμβαση έγινε μέσω επιστολής της ΕΒΙΚΕΝ προς την Ε.Ε. εν όψει της συζήτησης για τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα με ορίζοντα το 2030 την Τρίτη 22 Ιανουαρίου.

Η ΕΒΙΚΕΝ θέτει υπόψη της Ε.Ε. δύο προϋποθέσεις και συγκεκριμένα, να μην υπάρξει μονομερής δέσμευση της Ευρώπης και, το κόστος χρηματοδότησης των περιβαλλοντικών στόχων να μην επιβαρύνει τη βιομηχανία. Οποιοσδήποτε επιπλέον στόχος για τις ΑΠΕ, η μείωση των εκπομπών CO2 ή η ενεργειακή αποδοτικότητα, δεν πρέπει να καταλήγει σε αυξήσεις του τελικού κόστους ενέργειας, ειδικά για τη βιομηχανία. Σε περίπτωση που τέτοιες αυξήσεις καταστούν αναπόφευκτες, θα πρέπει να γίνει άμεσα αναθεώρηση της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εμπορίας Ρύπων, προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ. Θα πρέπει να προβλέπεται ότι τουλάχιστον οι πιο αποδοτικές εγκαταστάσεις ανά κλάδο, δεν θα επιβαρύνονται άμεσα ή έμμεσα με οποιοδήποτε κόστος και θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα για το 100% των εκπομπών τους, ακόμα και πριν του 2020. Προτείνει επίσης, να προβλέπονται ρητά δεσμευτικοί μηχανισμοί για την αντιστάθμιση του συνόλου των όποιων αυξήσεων, μέσω εξαιρέσεων και απαλλαγών από φόρους, τέλη, χρεώσεις δικτύου και άλλες επιβαρύνσεις, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για την υποχρεωτική εφαρμογή αυτών των αντισταθμιστικών μέτρων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη.

Η προώθηση ακόμα επιθετικότερων στόχων για το κλίμα θα επιταχύνει την οριστική αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, την περαιτέρω απώλεια εκατομμυρίων θέσων εργασίας και την απώλεια τεχνογνωσίας σε βιομηχανίες. Ταυτόχρονα δεν θα διασφαλίζεται καμία ουσιαστική αλλαγή στο επίπεδο των παγκόσμιων εκπομπών, αφού το μερίδιο της Ευρώπης είναι σήμερα περίπου 10% και βαίνει μειούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή