Πιέσεις στην έναρξη, μικρή άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης

Πιέσεις στην έναρξη, μικρή άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πιέσεις και τη μεταβλητότητα που κυριάρχησαν στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει στα θετικά, αν και με μικρά κέρδη, κρατώντας ωστόσο το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 660 μονάδων, ενώ ο τζίρος συνέχισε να είναι σχετικά ενισχυμένος. Στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη δόθηκαν από επιλεγμένα blue chips και όχι τόσο από τις τράπεζες –μετά το ράλι που σημείωσε ο κλάδος την προηγούμενη ημέρα–, ενώ στα «συν» για το Χ.Α. ήταν και το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση του τελευταίου διημέρου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τις 682 μονάδες, αρκεί βέβαια να το «επιτρέψει» το διεθνές περιβάλλον.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 663,6 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 1.593,70 μονάδες, ενώ στο +0,70% και στις 868,53 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Fourlis (+5,49%), ΔΕΗ (+4,73%), Aegean (+4,28%), Βιοχάλκο (+2,61%) και ΟΛΠ (+2,26%), ενώ στα αρνητικά έκλεισαν οι Coca-Cola, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
Οριακή άνοδο κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης μετά το άλμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, κλείνοντας έτσι στις 344,44 μονάδες και στο +0,19%, ενώ ανοδικά κατά 0,99% έκλεισε η Alpha Bank και κατά 0,77% η Εθνική Τράπεζα, τη στιγμή που Eurobank και Πειραιώς σημείωσαν απώλειες κατά 0,60% και 0,48%, αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί πως η NBG Securities ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη των μετοχών των συστημικών τραπεζών με σύσταση «υπεραπόδοσης» για τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Οπως σημείωσε η χρηματιστηριακή, οι αποτιμήσεις τους είναι σε σημαντικό discount της τάξεως του 79% σε σύγκριση με τις μετοχές των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, ενώ τόνισε πως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία του κλάδου, με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού μέσω της δημιουργίας νέων NPEs.

Από την πλευρά της η Eurobank Equities επανέλαβε πως, παρά τα θετικά σημάδια από τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών (ανθεκτικά βασικά έσοδα, διαχειρίσιμοι κίνδυνοι από τα μορατόρια και αξιοσημείωτη πρόοδος στις τιτλοποιήσεις), εκτιμά πως οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερη ορατότητα για το 2021 (και μετά) πριν αναλάβουν δράση.

Οσον αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα, τόνισε ότι, αν και οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές μετά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί εν μέσω της κρίσης της COVID-19, αναμένει πως το Χ.Α. τους επόμενους μήνες θα  κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης και θα παραμείνει ευάλωτο σε risk-off «επεισόδια» στις αγορές. Οπως επισήμανε, η εξέλιξη της πανδημίας και η νέα αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, σημαίνουν πως το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή