Η μητέρα όλων των μαχών για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ»

Η μητέρα όλων των μαχών για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ»

Στη Γ.Σ. της Τετάρτης θα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ακόμα ημέρες απέμειναν έως ότου οι μέτοχοι της «Ελλάκτωρ» κρίνουν αν θα πρέπει να στηριχθεί η σημερινή διοίκηση του ομίλου, ή αν θα πρέπει να παραχωρήσουν τα «ηνία» σε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, με βάση την πρόταση που κατέθεσε πριν από μερικές εβδομάδες το επενδυτικό fund Reggeborgh Invest. 

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς πριν από 2,5 χρόνια, τον Ιούλιο του 2018, οι μέτοχοι της τότε γενικής συνέλευσης είχαν αποφασίσει την αλλαγή πλεύσης, στηρίζοντας το εγχείρημα Change4Ellaktor που είχε παρουσιάσει η νυν διοίκηση υπό τους αδελφούς Καλλιτσάντση.

Σήμερα, ο εις εκ των δύο, Δημήτρης Καλλιτσάντσης, έχει αποχωρήσει και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, έχει αφήσει σοβαρές αιχμές στην επιστολή παραίτησής του για τη διαχείριση του ομίλου Ελλάκτωρ και κάποιες αποφάσεις του αδελφού του Αναστάσιου Καλλιτσάντση. Παράλληλα, ο όμιλος Ελλάκτωρ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη ρευστότητας της «Ακτωρ», με τη θυγατρική στον τομέα των κατασκευών να παραμένει ο «μεγάλος άρρωστος» του ομίλου. Η εταιρεία χρήζει άμεσης τροφοδότησης με νέα κεφάλαια, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει προμηθευτές και να επιταχύνει τις εργασίες στα έργα που έχει αναλάβει.

Για τον λόγο αυτό, στην επικείμενη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, ένα από τα θέματα που θα κληθούν να ψηφίσουν οι μέτοχοι αφορά και την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» κατά 50 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 40 εκατ. θα κατευθυνθούν προς την «Ακτωρ», μια κίνηση που αναμένεται να «ανοίξει τον δρόμο» και για την έγκριση νέου δανεισμού από την πλευρά των τραπεζών. 

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ισχύσει, εφόσον οι μέτοχοι υπερψηφίσουν τα θέματα που έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη η Reggeborgh, μαζί με μετόχους μειοψηφίας, όπως οι κ. Γιόκαρης και Παναγιωτόπουλος. Το ολλανδικό fund, που διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας Βέσελς και έχει αποκτήσει και το 30,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επιθυμεί σε πρώτη φάση να αλλάξει η διοίκηση και στη συνέχεια το νέο διοικητικό συμβούλιο, υπό τον κ. Αρ. Ξενόφο, θα αναλάβει κατ’ αρχάς να εκτιμήσει ποιες είναι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της «Ακτωρ» και στη συνέχεια θα εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Reggeborgh ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 14,3% των μετοχών της «Ελλάκτωρ», ενώ διατηρεί και το δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον 12,55% (πρόκειται για τις μετοχές του κ. Λ. Μπόμπολα). Ωστόσο, σύμφωνα με την πλευρά των Ολλανδών, πέραν του κ. Λ. Μπόμπολα, ο οποίος πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της πρότασής τους, το ποσοστό των μετόχων που φέρονται να «συμπλέουν» μαζί τους ξεπερνάει το 40%. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπο.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα και παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πηγές αναφέρουν πως με δεδομένο ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για το ζήτημα, θα μπορούσαν να εκδοθούν ασφαλιστικά μέτρα έπειτα από αίτημα της Επ. Ανταγωνισμού, προκειμένου να μη γίνει η ψηφοφορία των μετόχων για τα θέματα που έχει αιτηθεί η πλευρά της Reggeborgh περί ανάκλησης της τωρινής διοίκησης και εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ολλανδικού fund τονίζεται πάντως ότι προτού προχωρήσει στη διαδικασία απόκτησης σημαντικού ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ», έχει λάβει πλειάδα νομικών γνωμοδοτήσεων ότι δεν προκύπτει ζήτημα ανταγωνισμού, λόγω του ότι η Reggeborgh αποτελεί ταυτόχρονα και τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση 

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ανέβηκαν σημαντικά οι τόνοι ανάμεσα στην τωρινή διοίκηση και τη Reggeborgh Invest. Αρχικά, η πλευρά της νυν διοίκησης δημοσιοποίησε μια επιστολή που έχει απευθύνει σε όλους τους μετόχους, καλώντας τους να καταψηφίσουν την πρόταση των Ολλανδών. 

Σε αυτήν επισημαινόταν μεταξύ άλλων ότι η πλευρά της Reggeborgh δεν έχει καταθέσει κάποιο ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της «Ελλάκτωρ», ενώ και το διοικητικό συμβούλιο που έχει προτείνει θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της βαθμολογίας της εταιρείας σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, λόγω του ελάχιστου αριθμού ανεξάρτητων μελών που προτείνονται.

Την επόμενη ημέρα, η Reggeborgh «σήκωσε το γάντι» καταθέτοντας παρουσίαση, στην οποία μεταξύ άλλων καταγράφει τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις του ομίλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρήσεων και τη μείωση της τιμής της μετοχής κατά 50% από τον Ιούλιο του 2018 (όταν ανέλαβε η υφιστάμενη διοίκηση) και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 (όταν έγινε γνωστή η συμφωνία της Reggeborgh για την εξαγορά των μετοχών του κ. Μπόμπολα, μέσω δικαιώματος προαίρεσης μέχρι τον φετινό Μάρτιο). 

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι το ολλανδικό fund σχεδιάζει να υποστηρίξει τη μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, εφόσον αλλάξει η διοίκηση του ομίλου, όπως επίσης και να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του ομίλου, προκειμένου να πάψει να «αγωνίζεται για την επιβίωσή του». Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Reggeborgh για την «Ελλάκτωρ» είναι να εξορθολογιστεί ο ισολογισμός και να δημιουργηθεί η απαιτούμενη οικονομική σταθερότητα, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ομίλου και η ανταγωνιστικότητα της «Ελλάκτωρ», ώστε να αποτελέσει ξανά μια αξιόπιστη εταιρεία υψηλού κύρους.

Ακολούθησαν καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, ότι ένα από τα μέλη (Κ. Τούμπουρος) που προτείνει το ολλανδικό fund δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως ανεξάρτητο στη διοίκηση της «Ελλάκτωρ», λόγω των φερόμενων σχέσεών του με τη Reggeborgh. Η ολλανδική εταιρεία διαμηνύει πάντως ότι δεν προκύπτει κανένα νομικό κώλυμα που να εμποδίζει την ανάδειξη του κ. Τούμπουρου στη διοίκηση της «Ελλάκτωρ» και οι όποιες καταγγελίες είναι ψευδείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή