Ενίσχυση της Vivartia με εξαγορές σχεδιάζει το CVC

Ενίσχυση της Vivartia με εξαγορές σχεδιάζει το CVC

Την Παρασκευή η συνέλευση της MIG για την έγκριση του ντιλ των 620 εκατ.

7' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εποχή που αναμένεται να χαρακτηριστεί από οργανική ανάπτυξη και μεγέθυνση μέσω εξαγορών ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων Vivartia. Τότε καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της μητρικής της Marfin Investment Group (MIG) την εξαγορά της από την CVC Capital σε μία συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία κοντά στα 620 εκατ. ευρώ.

Με βάση όσα αναφέρουν στην «Κ» πηγές που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της νέας ιδιοκτησίας, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο το 2021, η Vivartia αναμένεται να μπει σε τροχιά αναζήτησης συμφωνιών για εξαγορές επιχειρήσεων που συμπληρώνουν τις εταιρείες της και αυξάνουν τα μερίδιά της στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Και αυτές είναι η παραγωγή και εμπορία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της ΔΕΛΤΑ, τα κατεψυγμένα προϊόντα μέσω της «Μπάρμπα Στάθης» και η εστίαση μέσω μιας σειράς εμπορικών σημάτων όπως τα Goody’s και τα Flocafé που ελέγχει ο όμιλος. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με συγκεκριμένες εταιρείες στις τρεις αγορές της.

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία της αγοράς ως θετική τόσο για την ίδια τη Vivartia όσο και για τη μητρική της MIG αλλά και τον βασικό της μέτοχο, την Τράπεζα Πειραιώς. Και αυτό διότι αφενός το τίμημα θεωρείται ικανοποιητικό και έρχεται μάλιστα εν μέσω γενικής κάμψης της αγοράς εξαιτίας της πανδημίας και αφετέρου η Vivartia αποκτά μέτοχο με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, που μπορεί να της εξασφαλίσει τη χρηματοδοτική στήριξη που απαιτεί για την περαιτέρω ανάπτυξή της τόσο μέσω εξαγορών όσο και οργανικά. Για την MIG το ντιλ που προβλέπει μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, μεταφράζεται σε μείωση του δανεισμού της αλλά και ρύθμιση των υποχρεώσεών της προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Ετσι, η γενική συνέλευση των μετόχων της MIG αναμένεται να υπερψηφίσει με άνεση την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου για αποδοχή της συμφωνίας. 

Παράλληλα, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως με βάση τις ικανοποιητικές, τηρουμένων των αναλογιών, για το 2020 επιδόσεις της Vivartia που ήρθαν ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας της από το μάνατζμεντ, αλλά και την πρότερη πρακτική της CVC Capital απέναντι στις διοικήσεις επιχειρήσεων στις οποίες έχει επενδύσει, όπως τα νοσοκομεία και η skroutz.gr, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή του μάνατζμεντ στο ορατό μέλλον ενώ, επιπλέον, φέρεται να έχει οικοδομήσει μία λειτουργούσα και εποικοδομητική σχέση με αυτό. Περαιτέρω, η CVC Capital αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή και έτσι δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ορίζοντα αποεπένδυσης που θα μπορούσε να προκαλέσει μεσοπρόθεσμη αβεβαιότητα.

Ο πλήρης έλεγχος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων Vivartia περνάει στην CVC Capital έναντι περίπου 620 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ανάληψη χρέους. Το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών της Vivartia που συμφωνήθηκε με την CVC προβλέπει την καταβολή 175 εκατ. σε μετρητά, εκ των οποίων 161 εκατ. αναλογούν στην MIG και τα υπόλοιπα στους μετόχους μειοψηφίας, και την ανάληψη χρέους ύψους 425 εκατ. αλλά και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση. Η MIG θα καταβάλει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων σε μετρητά στην Πειραιώς έναντι των δανείων της από αυτήν και έχει συμφωνήσει με την τράπεζα την παράταση αποπληρωμής του υπολοίπου κατά μία τετραετία. Η συμφωνία πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία έχει ήδη υποβληθεί σχετική αίτηση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Παράλληλα, σε μια ξεχωριστή συμφωνία η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank συμφώνησαν με την CVC Capital να αποδεσμεύσουν τα cross collateral, δηλαδή τις αλληλένδετες εξασφαλίσεις μεταξύ των θυγατρικών της Vivartia (Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, εστίαση) για τον δανεισμό της από αυτές με την καταβολή 75 εκατ. σε μετρητά. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 50% του δανεισμού του βραχίονα της εστίασης ύψους 150 εκατ. προς τις τρεις αυτές τράπεζες που θεωρείται, ειδικά μετά το χτύπημα της πανδημίας, και ο πλέον πληττόμενος και ευάλωτος. Σημειώνεται πως η εστίαση βαρύνεται με επιπλέον 20 εκατ. τραπεζικών υποχρεώσεων προς την Πειραιώς. Η Vivartia το 2019 είχε πωλήσεις της τάξης των 629 εκατ. και κέρδη EBITDA 63 εκατ.

Αύξηση εξαγωγών της ΔΕΛΤΑ και απόκτηση ισχυρών σημάτων

Ο κλάδος του γάλακτος της Vivartia επέδειξε αξιόλογες αντοχές το 2020 και εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του, όπως αυτές θα απεικονιστούν στον ισολογισμό της ΔΕΛΤΑ, θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2019, ενώ τα αποτελέσματά τους ελαφρά βελτιωμένα. Αιτία για τη σταθερότητα των πωλήσεων είναι τόσο το είδος του προϊόντος (μη κυκλικό) όσο και η ισχυρή θέση του εμπορικού σήματος στην αγορά, εξηγούν οι ειδικοί. Ομως η βελτίωση των αποτελεσμάτων της προέρχεται κυρίως από την αναδιάρθρωση της παραγωγικής λειτουργίας της ΔΕΛΤΑ όπως η μεταφορά του εργοστασίου του Ταύρου αλλά και άλλες παρεμβάσεις. Επιπλέον, η ΔΕΛΤΑ έχει λανσάρει στην αγορά και νέα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως το οργανικό και το κατσικίσιο γάλα, τα οποία έχουν καλή αποδοχή από τους καταναλωτές, ενώ βελτιώνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στους χυμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η CVC Capital εξετάζει εξαγορές συμπληρωματικών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, επιχειρήσεων της ΔΕΛΤΑ με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και την απόκτηση ισχυρών εμπορικών σημάτων σε προϊόντα στα οποία δεν έχει ήδη ισχυρή παρουσία. Eνα από τα σενάρια που συζητούνται άλλωστε στην αγορά είναι ενδεχόμενη εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» που διαθέτει κάποια από τα ζητούμενα χαρακτηριστικά και η οποία ελέγχεται –μετά την ιδιωτικοποίησή της στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας– επίσης από ξένο επενδυτικό κεφάλαιο. Στα γαλακτοκομικά άλλωστε και ειδικότερα στα τυριά λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην αγορά ευρύτερες ζυμώσεις με αρκετούς ομίλους, μεταξύ των οποίων και αυστριακή επιχείρηση που συζητάει μία σειρά εξαγορών μικρότερων ελληνικών τυροκομείων. «Το σχέδιο της CVC για τη ΔΕΛΤΑ είναι όχι μόνο να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία αλλά και να εξέλθει από αυτήν έχοντας ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Κατά την τελευταία δημοσιευμένη δωδεκάμηνη χρήση (2019), οι πωλήσεις της ΔΕΛΤΑ ανήλθαν σε 282,5 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBITDA) σε 19,9 εκατ.

Αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων εστίασης

Αχίλλειος πτέρνα της Vivartia στην πανδημία αποδείχθηκε η εστίαση, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για την καταπολέμηση της COVID-19 κράτησαν κλειστά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το δίκτυο των Goody’s, Flocafe, La Pasteria και των άλλων εμπορικών σημάτων μέσω των οποίων δραστηριοποιείται στην αγορά, περιορίζοντας τη δραστηριότητά της στο delivery και στο take away. Αξίζει να επισημανθεί δε πως η παράλληλη κατάρρευση του τουρισμού κατά περίπου 80% εξαφάνισε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της καλοκαιρινής και όχι μόνον ζήτησης. 

Ετσι, ο συγκεκριμένος βραχίονας, ο όποιος μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας βαρύνεται με δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 170 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα περιοριστούν κάτω από τα 95 εκατ. μετά τη συμφωνία, περνάει δύσκολες ώρες. Σε αντίθεση όμως με τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά (με αφορμή και την απελευθέρωση των άλλων θυγατρικών της Vivartia από εξασφαλίσεις δανείων του βραχίονα της εστίασης που προβλέπει η συμφωνία της CVC Capital με τις πιστώτριες τράπεζες) περί πιθανής πώλησής της από τη νέα ιδιοκτησία, το σχέδιο του επενδυτικού κεφαλαίου προβλέπει αρχικά ευρεία αναδιάρθρωση της δραστηριότητας –συμπεριλαμβανομένου του δικτύου της αλλά και του πλήθους των διαφορετικών εταιρειών μέσω των οποίων λειτουργεί η εστίαση– και σε δεύτερο χρόνο την επιδίωξη απόκτησης μεγαλύτερου μεριδίου στη συνολική αγορά. «Σε ολόκληρη την Ευρώπη η επώνυμη εστίαση έχει πολύ μεγαλύτερα μερίδια από την Ελλάδα, όπου ο κλάδος παραμένει κατακερματισμένος σε μικρές μεμονωμένες επιχειρήσεις», αναφέρουν πηγές που ασχολούνται με τον σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης της εστίασης στον βραχίονα της Vivartia. Εξορθολογισμός του δικτύου, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναδιάρθρωση του κόστους λειτουργίας και μαζικές προωθητικές ενέργειες αναμένεται να είναι μερικά από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν τα στελέχη της Vivartia για να γυρίσουν τα αποτελέσματά της. 

«Μπάρμπα Στάθης»

Παρά την πανδημία η «Μπάρμπα Στάθης», η θυγατρική της Vivartia στα κατεψυγμένα και στα τρόφιμα όπως οι φρέσκες σαλάτες, ολοκλήρωσε το 2020 με ελαφρά άνοδο των πωλήσεων και βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2019, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Η εταιρεία που έχει ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο εμπορικό σήμα στον κλάδο, έχει και τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των θυγατρικών της Vivartia και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις εξαγορές που κυοφορούνται στον κλάδο το τελευταίο διάστημα. Εχει υλοποιήσει άλλωστε και συνεχίζει να δρομολογεί επενδύσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, νέες γραμμές παραγωγής κατεψυγμένων λαχανικών και συσκευαστικές μηχανές. Οι επενδύσεις αυτές επιτυγχάνουν παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60% περίπου και αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας κατά 40%. Η «Μπάρμπα Στάθης» διατηρεί έτσι ηγετική θέση στο σύνολο της αγοράς των κατεψυγμένων λαχανικών με μερίδιο 61,6%. Κατά την τελευταία δημοσιευμένη δωδεκάμηνη χρήση (2019) οι πωλήσεις του ομίλου «Μπάρμπα Στάθης» διαμορφώθηκαν στα 155,8 εκατ., τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 24,4 εκατ. και το καθαρό μετά από φόρους αποτέλεσμα στα 11,4 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή