ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,4 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Στο 1,4 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Την ουσιαστική στήριξη των επενδυτών στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σηματοδοτεί το ισχυρό ενδιαφέρον για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που με βάση τον αριθμό των μετοχών που θα εκδοθούν και το εύρος της τιμής μπορεί να φτάσει έως και το 1,4 δισ. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας βάσει της οποίας, στο πλαίσιο της ΑΜΚ, θα εκδοθούν 1,2 δισ. μετοχές σε εύρος τιμής μεταξύ 1-1,15 ευρώ ανά μετοχή. 

Το ύψος της έκδοσης με βάση τον αριθμό των νέων μετοχών εκτινάσσεται έτσι μεταξύ 1,2 έως και 1,38 δισ. –από το αρχικό ύψος του 1 δισ. που είχε ανακοινωθεί– και αποτυπώνει τα μηνύματα για την υψηλή ζήτηση επενδυτών και τη στήριξη του σχεδίου εξυγίανσης της τράπεζας, που θα οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Το μέγεθος της αύξησης, που αφενός είναι η μεγαλύτερη από το 2015 και αφετέρου είναι η μόνη που πραγματοποιείται μεμονωμένα από μια ελληνική τράπεζα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την οικονομία αλλά και ειδικότερα το τραπεζικό σύστημα, καθώς απομακρύνει οριστικά τον συστημικό κίνδυνο και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές και των άλλων τραπεζών εφόσον το αποφασίσουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισχυρό ενδιαφέρον θα αποτυπωθεί στην εγγραφή επενδυτών για μεγάλο αριθμό μετοχών (corner stones investors), εξέλιξη που, εφόσον φυσικά επαληθευθεί, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ πολύ πιο κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3%. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ποσοστό του Ταμείου θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο του βιβλίου προσφορών που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανοίξει στις 21 Απριλίου. 

Με βάση τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς Financial Holdings, της εταιρείας συμμετοχών στην οποία ανήκει και η τράπεζα, το 85% των νέων μετοχών θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ξένους επενδυτές, ενώ το 15% μέσω δημόσιας προσφοράς σε εγχώριους ειδικούς και μη επενδυτές. Θα υπάρξει προτιμησιακή μεταχείριση για τους Ελληνες υφιστάμενους μετόχους, εφόσον είναι μέτοχοι μία ημέρα πριν από τη δημόσια προσφορά. Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν όσες νέες μετοχές απαιτούνται για να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο και μετά την ΑΜΚ. Οπως έχει ανακοινώσει η Πειραιώς Financial Holdings, η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών.

• Με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών («διεθνής προσφορά»).

• Με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα («ελληνική προσφορά»).

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας προβλέπει την πραγματοποίηση μιας νέας μεγάλης τιτλοποίησης με την κωδική ονομασία Sunrise, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Μέσω της τιτλοποίησης θα επιτευχθεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2021, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι το 2024 το ποσοστό των NPEs να υποχωρήσει στο 3%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης NPE θα μειωθεί από το 35% που είναι μετά την ολοκλήρωση των δύο τιτλοπoιήσεων Phoenix και Vega, συνολικής αξίας 6,9 δισ. (45% στα τέλη του 2020 πριν από την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών), στο 22% μέσω της ολοκλήρωσης της πρώτης τιτλοποίησης των 7,2 δισ. ευρώ (Sunrise 1) και στο 10% μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης (Sunrise 2). Η περαιτέρω μείωση στο 3% θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων τριών ακόμη χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 1,4 δισ.