Χριστούγεννα 2021: Αύξηση 9%-18% στις τιμές για το γιορτινό τραπέζι

Χριστούγεννα 2021: Αύξηση 9%-18% στις τιμές για το γιορτινό τραπέζι

Η ετήσια έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ περιλαμβάνει σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η αγορά είχε αυστηρούς περιορισμούς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ετήσια αύξηση κόστους σημειώνεται στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ανερχόμενη μεταξύ 9,3% και 18,5%, αναλόγως τις απαιτήσεις κάθε τραπεζιού, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ).

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (έξι έως οκτώ ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ, ανέφερε η έρευνα, που κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής όπως ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία, καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά είδη καταστημάτων.

Η σύγκριση βεβαίως γίνεται με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η αγορά λειτούργησε σε καθεστώς πολύ αυξημένων περιορισμών.

Έτσι το αρνί έχει μέση αύξηση 13,9%, η κατεψυγμένη γαλοπούλα 15,3%, ενώ το χοιρινό μόνο 3,8%. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη στα λαχανικά, ανερχόμενη στο 46,2% για το μαρούλι και στο 16,6% για τις ντομάτες.

Στην κορυφή των αυξήσεων όμως βρίσκονται τα τυποποιημένα γλυκά, αφού οι κουραμπιέδες ακρίβυναν κατά 52% και τα τυποποιημένα μελομακάρονα κατά 60,9%. Στο ζαχαροπλαστείο πάντως οι φρέσκοι κουραμπιέδες είναι μόνο 4% ακριβότεροι και τα μελομακάρονα 6,9%. Δείτε εδώ πού θα βρείτε να αγοράσετε τα καλύτερα μελομακάρονα στην Αθήνα.

Αντίρροπες τάσεις καταγράφονται στα ποτά για αυτά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, καθώς ενώ οι μπίρες είναι 17,3% ακριβότερες, το κρασί είναι κατά 14,3% φθηνότερο και τα αναψυκτικά κατά 27,5%.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή