ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προετοιμαζόμασταν για διάλυση του ευρώ» παραδέχτηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας

proetoimazomastan-gia-dialysi-toy-eyro-paradechtike-o-kentrikos-trapezitis-tis-ollandias-2013215

  Η ολλανδική κεντρική τράπεζα κατέστρωσε το 2012 σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο διάσπασης και κατάρρευσης της Ευρωζώνης, αποκάλυψε την Παρασκευή ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, κ. Κλάας Κνοτ, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση. Στο αποκορύφωμα της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, το 2012, υπήρξαν στιγμές που η Ευρωζώνη βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου, παραδέχεται ο κ. Κνοτ ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας το 2011. “Υπήρξαν στιγμές τότε όπου εμείς στην τράπεζα αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε τέτοια σενάρια και αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε” για την κατάρρευση του ευρώ, είπε ο κ. Κνοτ στην εκπομπή College Tour. “Δεν θέλω ποτέ να επιστρέψω εκεί”, προσθέτει.

  Η κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2011 και η πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σηματοδότησαν την κλιμάκωση της κρίσης με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ και τον τότε Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί να δηλώνουν δημοσίως ότι αν γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα τότε το ερώτημα θα είναι παραμονή ή όχι στο ευρώ. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 όξυνε ακόμη περισσότερο την κρίση.

 Το σημείο καμπής ήρθε τον Ιούλιο του 2012 όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, δεσμεύτηκε να κάνει “ό,τι χρειαστεί” προκειμένου να διαφυλάξει το ευρώ. Εκτοτε τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της "περιφέρειας" έχουν υποχωρήσει σημαντικά και η Ευρωζώνη έχει βγει από την ύφεση, εξελίξεις που θεωρείται ότι σηματοδότησαν το τέλος της υπαρξιακής κρίσης της Ευρωζώνης.