Σε ετοιμότητα σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες για τις αλλαγές σε γάλα, ψωμί και φάρμακα

Σε ετοιμότητα σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες για τις αλλαγές σε γάλα, ψωμί και φάρμακα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κινήσεις της επόμενης ημέρας οι οποίες περιλαμβάνουν από λανσάρισμα νέων προϊόντων στην αγορά έως αποχώρηση από άλλα επεξεργάζονται οι γαλακτοβιομηχανίες, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που θα δίνει ο νόμος με τις αλλαγές που φέρνει στο καθεστώς γάλακτος, διάθεσης ψωμιού και φαρμάκων.

Δύο μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες αυτή τη στιγμή διαθέτουν στην αγορά πάνω από ένα προϊόν στην κατηγορία του «φρέσκου» γάλακτος και επίσης έχουν και παραγωγικές μονάδες στα Βαλκάνια επεξεργάζονται το ακόλουθο σχέδιο: να διατηρήσουν ένα προϊόν ως premium το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το σήμα ελληνικού προϊόντος και ίσως θα εντάσσεται στην κατηγορία του «γάλακτος ημέρας». Τα υπόλοιπα προϊόντα παστεριωμένου γάλακτος πιθανώς θα παράγονται στις μονάδες τους στα Βαλκάνια και ίσως θα διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με σήμερα.

Γαλακτοβιομηχανίες ξένων συμφερόντων οι οποίες έχουν είτε εμπορική είτε ακόμη και παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά δεν διαθέτουν στην ελληνική αγορά προϊόντα «φρέσκου γάλακτος» αναμένεται ότι θα δραστηριοποιηθούν σε αυτή την κατηγορία (πλέον θα χαρακτηρίζεται ως «παστεριωμένο γάλα») είτε ξεκινώντας παραγωγή εδώ είτε πραγματοποιώντας εισαγωγές από τις μονάδες τους εκτός Ελλάδας.

Οι αλλαγές στην αγορά γάλακτος αναμένεται να ευνοήσουν και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς θα διευκολυνθούν στις εισαγωγές «παστεριωμένου γάλακτος» ιδιωτικής ετικέτας.

Θετικά αντιμετωπίζουν τη δυνατότητα συστέγασης με φαρμακείο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς στην πραγματικότητα εισέρχονται εμμέσως στην εν λόγω αγορά, κάτι που επιθυμούσαν διακαώς, χωρίς ποτέ να το κρύψουν. Υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης κορυφαίας εταιρείας του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου δήλωσε στην «Οικονομική Καθημερινή» ότι η ρύθμιση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα όποια βήματα γίνουν από την εν λόγω εταιρεία θα αφορούν τη συστέγαση με φαρμακείο κυρίως στα υπερ-μάρκετ της, καθώς και σε καταστήματα που διαθέτει σε εμπορικά κέντρα.

Ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στις αρτοβιομηχανίες συνεπάγεται η ρύθμιση στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η πώληση ψωμιού σε όλα τα καταστήματα τροφίμων. Το 2013 λειτούργησε στο Σχηματάρι μονάδα παραγωγής ζύμης για bake off (εγκαταστάσεις ολοκλήρωσης έψησης ζύμης) η οποία, ενώ είχε κατασκευαστεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είχε λειτουργήσει σχεδόν ποτέ, καθώς το 2007 η τότε κυβέρνηση είχε επιβάλει περιορισμούς στον κλάδο με τον νόμο 3526/2007. Η επαναλειτουργία της μονάδας αυτής από άλλη εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας από 50 σε 90. Εντός του 2014, εξάλλου, αναμένεται να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή μία ακόμη μονάδα παραγωγής bake off από μεγάλη βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων, επένδυση η οποία υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή