Οι πιέσεις, το παζάρι και η τελική συμφωνία για τα φωτοβολταϊκά

Οι πιέσεις, το παζάρι και η τελική συμφωνία για τα φωτοβολταϊκά

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς, οι 40.000 ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών (Φ/Β) μαζί με τις οικογένειές μας, τουλάχιστον 120.000 ψηφοφόροι, εκφράζουμε την ισχυρή πεποίθησή μας ότι κανένας βουλευτής που θα ψηφίσει αυτό ή άλλο παρεμφερές νομοσχέδιο, δεν έχει θέση στη Βουλή των Ελλήνων». Η παρέμβαση αυτή από τον νεοσύστατο σύνδεσμο «Στέγη», που εκπροσωπεί τα οικιακά φωτοβολταϊκά, είναι ενδεικτική των πιέσεων που εκφράστηκαν ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή των μέτρων για την εξυγίανση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος επιδοτούν με ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Υπολογίζοντας, προφανώς, τους 120.000 ψηφοφόρους των οικιακών φωτοβολταϊκών και τους τουλάχιστον 8.000 ψηφοφόρους των αγροτικών φωτοβολταϊκών, 57 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, περιφερειάρχες και δήμαρχοι ανά την επικράτεια ανέλαβαν να διασώσουν αποδόσεις επενδύσεων, που ακόμη και μετά το «κούρεμα» που πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μέσω του new deal ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 25% και σε πολλές περιπτώσεις το 38%.

Οι πιέσεις έπιασαν τόπο, αφού οι ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο βελτιώνουν την κατάσταση. Το ΥΠΕΚΑ περιόρισε τις αρχικές μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά μεσοσταθμικά από 30% στο 29% και στις υπόλοιπες ΑΠΕ από 7% σε 5,5%. Η μεσοσταθμική μείωση στα αγροτικά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά από 20% στην αρχική πρόταση περιορίστηκε στο 15%. Από το «κούρεμα» εξαιρέθηκαν πλήρως οικιακά και φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ που εγκαταστάθηκαν έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και δεν έχουν πάρει ενίσχυση και όσα εγκαταστάθηκαν μετά το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Ετσι, το νομοσχέδιο που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές, υπό την πίεση των αντιδράσεων, διασφαλίζει αποδόσεις (Project IRR) της τάξεως 22,4%-31% για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά (μέχρι 100 κιλοβάτ), 18%-26% για τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ και πολύ μεγαλύτερες για τα φωτοβολταϊκά άνω των 100 κιλοβάτ. Οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών στις στέγες, μετά τις βελτιώσεις του νομοσχεδίου, από ποσοστό 20%-25% της πρότασης στο new deal, αυξάνονται στο 25%-30%. Η συγκεκριμένη κατηγορία φωτοβολταϊκών, η οποία δεν γνωρίζει διακρίσεις σε σχέση με την προέλευσή τους (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, συνταξιούχοι, στελέχη τραπεζών, μισθωτοί κ.ά.), αποδίδει σε ετήσια βάση εισόδημα της τάξεως των 7.000-8.000 ευρώ σε βάθος 20ετίας, παραπάνω δηλαδή από ένα ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό, το οποίο δεν φορολογείται.

Οι αποδόσεις των έργων ΑΠΕ στην Ευρώπη κινούνται μεσοσταθμικά στο 7%, ποσοστό στο οποίο, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Ντ. Ετινγκερ, θα πρέπει να συγκλίνει και η χώρα μας. Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την αγορά για τη μείωση των εγγυημένων τιμών πάνω από ενάμιση χρόνο. Υπό την πίεση της τρόικας κατάφερε να ξεπεράσει τα διαφορετικά συμφέροντα του κλάδου και να καταθέσει μια συντηρητική πρόταση, μέσω του new deal. Υποχρεώθηκε, ωστόσο, αυτή τη φορά, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων, να αμβλύνει την πρότασή του κυρίως στις ευαίσθητες, ως προς την ψήφο, κατηγορίες των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών.

Για να εξυπηρετηθούν οι υψηλές τιμές των φωτοβολταϊκών χρειάστηκε το τέλος ΑΠΕ να αυξηθεί κατά 7.000% την τελευταία τριετία, ενώ το ΥΠΕΚΑ προετοιμάζεται για νέα αναπροσαρμογή αφού το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έχει εκτροχιαστεί στο 1,3 δισ. Εάν το νομοσχέδιο δεν ψηφισθεί, οι οικιακοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν μέσα στο 2014, με βάση απόφαση της ΡΑΕ που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου, 595 εκατ.!

Οι πιο υψηλές αποδόσεις

Τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, ακόμη και μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τιμές που δεν υπάρχουν πουθενά στην Ε.Ε. Η τιμή για ένα φωτοβολταϊκό 100 κιλοβάτ, που εγκαταστάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013, ήταν έως σήμερα 390 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στη Γερμανία, παρά τη χαμηλότερη ηλιοφάνεια, στα 160 ευρώ. Η τιμή αυτή μετά την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε επί του τζίρου για τα έτη 2012 και 2013 –έχει παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο– διαμορφώθηκε στα 270 ευρώ η μεγαβατώρα και με το προς ψήφιση νομοσχέδιο στα 285 ευρώ. Η «Κ» δημοσιεύει πίνακα που εμφανίζει και τις αποδόσεις του συγκεκριμένου έργου, πριν και μετά τη μείωση της εγγυημένης τιμής, λαμβάνοντας υπόψη δύο σενάρια, ένα χαμηλού κόστους εγκατάστασης (1,4 ευρώ/W) και ένα υψηλού (1,8 ευρώ/W). Προκύπτει ότι η απόδοση εξακολουθεί να κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα του 16%-21%. Για ένα αγροτικό φωτοβολταϊκό της ίδιας κατηγορίας, η εγγυημένη τιμή με βάση το νομοσχέδιο διαμορφώνεται στα 339,25 ευρώ η μεγαβατώρα και διασφαλίζει απόδοση από 22,4% έως 31,01%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή