Μείωση ενεργειακού κόστους κατά 15-20 εκατ. ετησίως έως το 2020

Μείωση ενεργειακού κόστους κατά 15-20 εκατ. ετησίως έως το 2020

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου της αντιστάθμισης του κόστους CO2 στην ενεργοβόρο βιομηχανίας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το μέτρο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 15-20 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χρονική περίοδο 2013-2020. Το μέτρο της αντιστάθμισης προβλέπεται από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιστρέψουν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε ενεργοβόρους κλάδους μέχρι και το 85% της επιβάρυνσης από το κόστος που καταβάλλουν για CO2. Οι κλάδοι που εντάσσονται στο μέτρο είναι χαρτοβιομηχανία, κεραμοποιία, κλωστοϋφαντουργία, μέταλλα, κ.ά. Τα κονδύλια θα προέλθουν από τα έσοδα του Δημοσίου από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και για την εκταμίευσή τους θα πρέπει να ψηφιστεί σχετική τροπολογία. Η Ελλάδα υπέβαλε με καθυστέρηση το σχετικό αίτημα (16/4/2014), το οποίο και ενέκρινε χθες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Υπό εξέταση παραμένει στην ίδια Διεύθυνση ο φάκελος για την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο αναμένεται να επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους σε ποσοστό μέχρι και 25% για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης. Κύκλοι του υπουργείου ΠΕΚΑ επισημαίνουν τις καθυστερήσεις της Επιτροπής στο θέμα και μεταφέρουν ότι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από πλευράς της Κομισιόν, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η έγκρισή του.

Με αφορμή την έγκριση του μέτρου της «αντιστάθμισης», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι «ξεκάθαρος στόχος και σαφής βούληση του ΥΠΕΚΑ αποτελεί η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά τους, να προασπίσουμε και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται ότι η αξία των συναλλαγών στις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά το β΄ τρίμηνο του 2014 ανήλθε στα 24.629.200 ευρώ. Συνολικά, διενεργήθηκαν για λογαριασμό του ελληνικού κράτους 35 δημοπρασίες, στις οποίες διατέθηκαν, στην κοινή πλατφόρμα δημοπρασιών της Ε.Ε., 4.690.000 δικαιώματα με μέση σταθμική τιμή 5,25 ευρώ. Το α΄ εξάμηνο του 2014 η συνολική αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 74,25 εκατομμύρια ευρώ για 13,1 εκατομμύρια δικαιώματα με μέση σταθμική τιμή τα 5,68 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή