«Ξεκλείδωσε» η 3η δόση 42,8 εκατ. στην Κεντρική Οδό

«Ξεκλείδωσε» η 3η δόση 42,8 εκατ. στην Κεντρική Οδό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση ακόμα 42,8 εκατομμυρίων ευρώ στην κοινοπραξία Κεντρική Οδός, που κατασκευάζει τον Ε65 ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για την τρίτη δόση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στο έργο, η οποία «ξεκλειδώθηκε» μετά την πιστοποίηση ότι έχει κατασκευαστεί το 27% του έργου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοπραξία που κατασκευάζει το τμήμα Ξινιάδα – Τρίκαλα (το κομμάτι που απέμεινε από τον Ε65 μετά την «αφαίρεση» του τμήματος Λαμίας – Ξινιάδας και Τρικάλων – Εγνατίας στη συμφωνία επανεκκίνησης των έργων στα τέλη του 2013) έχει μέχρι στιγμής λάβει 110,2 εκατ. ευρώ (1η και 2η δόση) και θα λάβει επιπλέον 42.857.143 ευρώ (3η δόση) της αρχικής χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός το υπουργείο ενέκρινε τη διάθεση 20,5 εκατ. ευρώ, την τρίτη δόση της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου και 17,8 εκατ. ευρώ, ως τρίτη δόση της αποζημίωσης που εγκρίθηκε με την περσινή συμφωνία Δημοσίου και παραχωρησιούχων. Συνολικά ο κατασκευαστής θα λάβει 872,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο (χρηματοδοτική συμβολή και διάφορες αποζημιώσεις) για να κατασκευάσει μέχρι το τέλος του 2015 το οδικό τμήμα Ξινιάδας – Τρικάλων, μήκους 78,5 χιλιομέτρων. Με άλλη απόφαση το ΥΠΟΜΕΔΙ ενέκρινε τη διάθεση ακόμα 105.000 ευρώ προς το νομικό γραφείο «Ζέρμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και συνεργάτες) ως αμοιβή για την υποβοήθηση των υπηρεσιών του υπουργείου στη διαχείριση της Ιονίας Οδού τους τελευταίους 6 μήνες. Το συγκεκριμένο νομικό γραφείο είναι σύμβουλος του Δημοσίου και για τις οδικές παραχωρήσεις ήδη από το 2008-9, έχοντας λάβει συνολικά περί τα 4 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως προκύπτει από πλήθος αποφάσεων, η μείωση του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, αναγκάζει πλέον τα υπουργεία να αναθέτουν σε εξωτερικούς συμβούλους πλήθος εργασιών, που μέχρι σήμερα έκανε το Δημόσιο. Για παράδειγμα, τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Υποδομών διέθεσε 60.000 ευρώ σε εξωτερικό σύμβουλο, που θα εποπτεύει την πορεία των έργων στο τμήμα Σκάρφεια – Λαμία – Ράχες της εθνικής οδού και θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ για τις διαδικασίες ένταξης στο ΣΕΣ 2014-2020 οδικών αξόνων αρμοδιότητάς της. Σε πλήθος απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς συμβούλους έχει προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή