O Eλβετός τραπεζίτης, ο Ελληνας σύμβουλος και οι χαμένοι επενδυτές

O Eλβετός τραπεζίτης, ο Ελληνας σύμβουλος και οι χαμένοι επενδυτές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Ελβετός τραπεζίτης, 51 ετών, στέλεχος της τράπεζας Julius Baer, και ο σύμβουλος επενδύσεων Θωμάς Κ. κάθονται αύριο στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την κατηγορία της απάτης από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία για την παραπλάνηση με τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων και την υπεξαίρεση χρημάτων από τον Θωμά Κ. Μαζί με τον Ελβετό τραπεζίτη και τον Θωμά Κ. παραπέμπεται να δικαστεί και μία γυναίκα συνεργός τους κατά το κατηγορητήριο.

Ο Ελληνας σύμβουλος επενδύσεων κατηγορείται, έπειτα από μήνυση πρώην πελατών του, ότι υπεξαίρεσε 15 εκατ. ευρώ από εννέα πελάτες του που του είχαν εμπιστευθεί οικονομίες τους αρχικά τοποθετημένες σε τίτλους της αμερικανικής χρηματαγοράς και στη συνέχεια και σε λογαριασμούς της ελβετικής τράπεζας. Ο σύμβουλος επενδύσεων παραδέχεται ότι συντήρησε την ψευδαίσθησή τους πως κέρδιζαν από τίτλους ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ που είχαν αγοραστεί σε μεγάλο βαθμό με μόχλευση –με δανεισμό δηλαδή–, αρνείται, ωστόσο, ότι τους εξαπάτησε ή ότι τους υπεξαίρεσε χρήματα. Ο βασικός κατηγορούμενος υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ένα μέρος των μηνυτών όχι μόνο δεν έχασε, αλλά, αντιθέτως, κέρδισε από αυτές τις τοποθετήσεις, λαμβάνοντας τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Για ένα άλλο –το μεγαλύτερο– μέρος υποστηρίζει ότι έχασαν μεν τα χρήματά τους, αλλά δεν τους ενημέρωσε, ελπίζοντας ότι με το γύρισμα της αγοράς θα τα έπαιρναν πίσω. Ο Θωμάς Κ. υποστηρίζει ότι δεν αποκόμισε περιουσιακό όφελος.

Ο ίδιος φέρεται από το κατηγορητήριο ως «επίσημος αποκλειστικός αντιπρόσωπος» της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, με γραφείο στην οδό Πανεπιστημίου, στο «όνομα» της εταιρείας IPBC, που εμφανιζόταν ως θυγατρική της τράπεζας, που είχε αναλάβει τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων των θεσμικών επενδυτών. Το στέλεχος της Julius Baer κατηγορείται ότι ουδέν έπραξε για να εξασθενίσει την εντύπωση που επιχειρούσε να δημιουργήσει στους πελάτες του ο Κ. Ο ίδιος ο Ελβετός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι οι συνεννοήσεις γίνονταν στα ελληνικά, που δεν καταλάβαινε και ότι η τράπεζα δεν γνώριζε πως ο Ελληνας σύμβουλος επενδύσεων εμφανιζόταν ως οργανικός και όχι ως εξωτερικός συνεργάτης της. Μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ελβετού προς τον Ελληνα Θωμά Κ., μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχει πλαστογραφηθεί από τον Ελληνα σύμβουλο επενδύσεων το 2009, προκειμένου να παρουσιαστεί σε πελάτη. Παράλληλα παρουσιάστηκε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μία ντουζίνα βεβαιώσεων καταθέσεων, swift και απολογιστικών σημειωμάτων που είχαν πλαστογραφηθεί.

Ερωτήματα

Από το παραπεμπτικό βούλευμα και τα υπομνήματα των κατηγορουμένων προκύπτουν, ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα για τον βαθμό γνώσης του Ελβετού τραπεζικού υπαλλήλου: οι λογαριασμοί που ανοίχθηκαν στο όνομα των επενδυτών στην Julius Baer εμφάνιζαν στην πραγματικότητα μηδενική κίνηση, χωρίς να ενοχληθούν οι καταθέτες που παρέδιδαν τα χρήματα στον σύμβουλο επενδύσεων επί δύο και πλέον χρόνια από την τράπεζα, αν και κάποιοι από αυτούς μετέβησαν στη Ζυρίχη και μίλησαν με τον Ελβετό τραπεζίτη το 2007, δύο χρόνια μετά την πρώτη επαφή τους μαζί του στην Αθήνα, προκειμένου να ανοιχτούν οι λογαριασμοί.

Μετά την καταγγελία του συμβούλου επενδύσεων, η τράπεζα περαίωσε τη σχέση με τον Θωμά Κ. «ευχαριστώντας τον» και χωρίς να κινηθεί εναντίον του, πράγμα που ανακοίνωσε όταν εκλήθη ο Ελβετός συνεργάτης της από τον ανακριτή στην Αθήνα.

Ο Κ. εμφανίζεται από τον Ελβετό τραπεζίτη ότι παρέμεινε επί μία τετραετία συνδεδεμένος με την τράπεζα, παρ’ όλο που σύμφωνα με τον Ελβετό, προσείλκυσε μόλις 10 πελάτες με μικρό έως ελάχιστο οικονομικό ενδιαφέρον. Από τραπεζικούς κύκλους το διάστημα αυτό κρίνεται υπερβολικά μεγάλο, ακόμα και αν δεν κατεβάλλετο προμήθεια για την προσέλκυση αυτών των πελατών και επισημαίνεται ότι σε μία άλλη περίπτωση, η σχέση αυτή θα είχε διακοπεί.

Πάντως, ο Ελβετός τραπεζικός αξιωματούχος εμφανίσθηκε στην ανάκριση ερχόμενος να απολογηθεί από την πατρίδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή