Οι εισαγωγές γάλακτος αυξήθηκαν αλλά οι τιμές δεν μειώθηκαν

Οι εισαγωγές γάλακτος αυξήθηκαν αλλά οι τιμές δεν μειώθηκαν

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ αποτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τη δημοσιονομική επίπτωση από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα στο 6,5% από 13% που είναι σήμερα. Χθες, αν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος υποστήριξε ότι ο υψηλός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ΦΠΑ επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος, τόνισε ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα -«όχι ακόμη» ήταν η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε- στο υπουργείο Οικονομικών που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο.

Με δεδομένο, βεβαίως, ότι το ζήτημα αυτό παρουσιάζει εξαιρετική δυσκολία στην υλοποίησή του, καθώς προϋποθέτει την έγκριση της τρόικας, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού με εκπροσώπους των γαλακτοβιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ αναζητήθηκαν άλλες μέθοδοι για την αποκλιμάκωση της τιμής του γάλακτος. Από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών στη χθεσινή συνάντηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Vivartia, της Ολυμπος, της Δωδώνης και της ΕΒΟΛ, ενώ από την πλευρά των σούπερ μάρκετ το «παρών» έδωσαν υψηλόβαθμα στελέχη των αλυσίδων Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Μετρό και Bazaar.

«Το γάλα δεν είναι ακριβό. Ωστόσο, η τιμή του δεν υποχώρησε μετά τις ρυθμίσεις» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Γιακουμάτος, προχωρώντας σε δημόσια παραδοχή της αποτυχίας των νομοθετικών αλλαγών στο γάλα και δη της απλής παράτασης της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες και όχι στην πλήρη απελευθέρωση αυτής, όπως είχε σχεδιασθεί αρχικά. Ο ίδιος κάλεσε γαλακτοβιομηχανίες και σούπερ μάρκετ να δείξουν την κοινωνική τους ευθύνη έναντι των καταναλωτών, αποφεύγοντας να δηλώσει δημοσίως ότι ζητεί μείωση τιμών ή ότι προχώρησε σε «συμφωνία κυρίων». Η αίσθηση, πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ότι μετά τη Friesland Campina Hellas η οποία ανακοίνωσε μείωση της τιμής του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας κατά 5 λεπτά από τις 22/9/2014, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς.

Η κυβέρνηση, βάσει και των μνημονιακών της υποχρεώσεων, καλείται να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις εάν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές στο γάλα.

Στις αξιώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των τιμών, οι εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών αντέτειναν την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και των διοδίων. Υποστήριξαν δε ότι μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία την περασμένη άνοιξη έχουν αυξηθεί κατά περίπου 5% οι εισαγωγές γάλακτος ως πρώτης ύλης και όχι ως τελικό προϊόν. Την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού συμπιέζονται και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) η μέση τιμή τον Ιούλιο ήταν 0,427 ευρώ/λίτρο έναντι 0,441 ευρώ/λίτρο τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 η μέση τιμή δεν υποχώρησε κάτω από τα 0,44 ευρώ φτάνοντας στα 0,452 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013.

Στο πλαίσιο των λύσεων για τη μείωση των επιστροφών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος για τις βιομηχανίες και αυτό μετακυλίεται στην τιμή καταναλωτή, τέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η ανάγκη να εφαρμόσουν πιο εντατικά οι εταιρείες τη μέθοδο της δυναμικής τιμολόγησης, δηλαδή την πώληση ενός προϊόντος σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική, όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του. Παλαιότερη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με μεγάλη γαλακτοβιομηχανία και με αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο της οποίας έγινε έκπτωση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος 0,30 ευρώ (στη συσκευασία του ενός λίτρου) και 0,45 ευρώ (στη συσκευασία των 2 λίτρων) μία ημέρα πριν από τη λήξη του είχε τα εξής αποτελέσματα: πωλήθηκαν 150 λίτρα γάλακτος που θα αποσύρονταν την ημέρα εκείνη, καθώς έληγαν την επομένη, και οι επιστροφές μειώθηκαν κατά 50%.

Τέλος, από την πλευρά του υπουργείου προτάθηκε η αναμόρφωση των συστημάτων διανομής, βασισμένη σε δύο εναλλακτικές: α) τη διανομή παστεριωμένου γάλακτος σε λιγότερα μικρά σημεία πώλησης και την αντικατάσταση αυτού από γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας και β) τη δημιουργία κοινών δικτύων διανομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή