ΣΕΒ: Να αρθεί η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

ΣΕΒ: Να αρθεί η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα λάβει αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της πολιτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, καλεί τη νέα κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επισημαίνοντας ότι «οι ανάγκες της χώρας και οι υποχρεώσεις της προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα είναι γνωστές και επιτακτικές». Το σαφές αυτό μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου περνάει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη. Η νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο κ. Φέσσας στην επιστολή του, «χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, εντός και εκτός συνόρων». Ο ΣΕΒ δηλώνει ότι, ως ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια. Δηλώνει επίσης ότι θα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης την πληθώρα επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων θέσεων που έχει για τη βιομηχανική πολιτική και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το δίκτυο σχέσεων με την ευρωπαϊκή και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Εκ μέρους των επιχειρήσεων της Ευρώπης, ο γενικός διευθυντής της Businesseurope κ. Μάρκους Μπέιρερ, χαρακτήρισε θετικό τον ταχύ σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο. Τόνισε ότι είναι απαραίτητη «μια υπεύθυνη προσέγγιση» τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και εκτίμησε ότι ο νέος πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα ενεργήσει με υπεύθυνο και ρεαλιστικό τρόπο στις επερχόμενες συνομιλίες, τηρώντας τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. «Επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη πιστεύουν ότι η διαδικασία της ελληνικής μεταρρύθμισης είναι θετική και πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε ο κ. Μπάιρερ, ενώ εκτίμησε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και η εξασθένηση του ευρώ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της προς την οικονομική ανάκαμψη και κατέληξε με τη φράση «το ποτήρι είναι σαφώς μισογεμάτο».

Η πολιτική σταθερότητα προβάλλεται ως το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών από τους εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων. Την εκτίμηση ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα θετικό σενάριο σταθερής κυβέρνησης και δυνητικής πολιτικής σταθερότητας για μια μεγάλη χρονική περίοδο, έκανε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Για την ελληνική οικονομία δεν υπάρχει ρίσκο, το «greek drama» δεν αποτελεί πλέον πραγματικότητα, υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει ένας λογικός συμβιβασμός όλων των πλευρών στη βάση μιας αναδιάρθρωσης του χρέους. Με έμφαση επεσήμανε πάντως το θέμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ψήφισε πάνω από το 80% των πολιτών. «Αυτό είναι ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. «Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δώσει άμεσα σήματα στην αγορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, αλλά και το ίδιο ισχύει για την ΕΚΤ, η οποία ήδη από τη σημερινή μέρα, την επομένη των εκλογών θα διαδραματίσει καίριο ρόλο» κατέληξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις στην οικονομία και να εγγυηθεί τη σταθερότητα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot κ. Αντώνιος Κεραστάρης. Οι επιχειρήσεις, τόνισε, επιθυμούν να δουν ένα σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης. Η ανεργία θα μειωθεί μόνο αν έρθουν επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Κεραστάρης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι είναι άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση για το χρέος και άλλο το πλάνο της κυβέρνησης για το πού θέλει να πάει την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή