Συνάντηση Λαφαζάνη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν για ΔΕΣΦΑ

Συνάντηση Λαφαζάνη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν για ΔΕΣΦΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα και αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε τις πρώτες επαφές με τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα συναντηθεί με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει έπειτα από αίτημα της αζερικής πλευράς, η οποία θέλει να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, πάντως, προκύπτει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διακοπή της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, όπως με σαφήνεια δήλωσε ότι θα πράξει στην περίπτωση της ΔΕΗ, και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος συνδέεται με το γεγονός ότι η εν λόγω ιδιωτικοποίηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο δεύτερος, με την έμμεση διασύνδεσή της με τον αγωγό TΑΡ, αφού η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar είναι βασικός μέτοχος του αγωγού και του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ που θα παράγει το αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται μέσω του Tap στην Ευρώπη. Οι όποιες αποφάσεις της νέας διακυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπως διαβεβαιώνουν στην «Κ» κύκλοι του αρμόδιου υπουργού, θα ληφθούν μετά την οριστική απόφαση της Κομισιόν. Οπως είναι ήδη γνωστό, η  DG comp αναμένεται να ολοκληρώσει στις 22 Απριλίου την εις βάθος έρευνα που διενεργεί σχετικά με το κατά πόσο η μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar μπορεί προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Η προκαταρκτική έρευνα της DG comp έδειξε ότι είναι πολύ πιθανό η είσοδος της Socar στον ΔΕΣΦΑ να σταθεί εμπόδιο στην πρόσβαση ανταγωνιστών στο ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου, καθώς επίσης και ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις αναγκαίες επενδύσεις για ανάπτυξη του δικτύου ακόμη και τη διασύνδεση του Tap με το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Την αίσθηση ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν προτίθεται να παρέμβει επί του παρόντος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποκόμισε και η διοίκηση της εταιρείας που είχε χθες την πρώτη ενημερωτική συνάντηση μαζί του. Ο κ. Λαφαζάνης φάνηκε να είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την πορεία της ιδιωτικοποίησης και για τη στάση της Κομισιόν, μεταφέρουν οι συνομιλητές του.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα των τιμολογίων φυσικού αερίου όπου αναμένονται οι πρώτες μεγάλες μειώσεις ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της τιμής του πετρελαίου με την οποία είναι διεθνώς συνδεδεμένη η τιμή του φυσικού αερίου. Αργά το απόγευμα, ο υπουργός συναντήθηκε και με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. «Για μας η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν είναι συντεχνία. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι είναι η ψυχή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού -και τονίζω το Δημόσιας- και είναι η μεγάλη δύναμη η οποία θα υποβοηθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» τόνισε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή