Σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις από τη Γερμανία

Σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις από τη Γερμανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται κοντά στην Μπούντεσμπανκ, δεν πρόκειται να διευκολύνουν την Αθήνα στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, είτε στο προσεχές Eurogroup είτε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ που γίνεται αύριο στη Λευκωσία. Πηγές στο Βερολίνο έλεγαν ότι τέτοιες χειρονομίες θα ήταν αντίθετες με όσα «κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι μπορεί», όπως τονίζουν, «να διεξάγει έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο στην εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup».

«Mε τα δημόσια έσοδα να έχουν καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πόσο κοντά είναι σε ένα ατύχημα, την ίδια ώρα που συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των εταίρων της στην Ευρώπη. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ακόμη ότι «οι θεσμοί» έως χθες δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση από την Αθήνα για τα νομοσχέδια που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι θα κατατεθούν. «Ο κ. Βαρουφάκης έχει δεσμευθεί να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, αλλά η ρητορική και οι μέχρι σήμερα πράξεις είναι σε άλλη κατεύθυνση», είπε ανώτατη πηγή της Κ.Ο. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με στενή σχέση με την Καγκελαρία. «Η Ελλάδα μένει στο ευρώ για λόγους πολιτικούς. Αν κάθε μέρα επιτίθεται στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τονώνοντας το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και τους Podemos στην Ισπανία, τότε μπορεί να φύγει και για λόγους πολιτικούς», συμπλήρωσε.

Μία άλλη επίσημη πηγή επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους άλλους εταίρους στο Eurogroup και στο Euroworking Group σαν εχθρούς, «με τους οποίους βρίσκεται σε προσωρινή ανακωχή. Το τετράμηνο είναι για να καλλιεργηθεί πνεύμα εμπιστοσύνης. Αυτό όμως φαίνεται να μην ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση…». Το Βερολίνο εντοπίζει πρόβλημα διγλωσσίας της Αθήνας. Ετσι, ενώ πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι ανώτατοι αξιωματούχοι στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα χαρακτήριζαν «ισορροπημένη» την πρόταση για τα περιφερειακά αεροδρόμια, στη δημόσια ρητορική γίνεται λόγος για απαράδεκτη πρόταση. Ενώ το ελληνικό ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι χρειάζεται χρήματα μετά τον Ιούνιο και ένα τρίτο πρόγραμμα, επισήμως υποστηρίζεται ακριβώς το αντίθετο. Και ενώ η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις, «οι υπουργοί του κ.Τσίπρα μιλούν κάθε 24 ώρες για “κούρεμα” χρέους. Θα τους δίνατε χρήματα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή