Δίμηνη παράταση στις προσφορές για έρευνες υδρογονανθράκων

Δίμηνη παράταση στις προσφορές για έρευνες υδρογονανθράκων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αλλαγή μοντέλου, αλλά με παράταση δύο μηνών, και με τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών, αρχής γενομένης από τη Ρωσία και τη Gazprom όπου βρίσκεται από προχθές, θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα Ιονίου και Κρήτης. Παρά τις αρχικές του δηλώσεις για επανεξέταση των όρων του διαγωνισμού και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ο κ. Λαφαζάνης, όπως επισήμως ανακοινώθηκε χθες, αποφάσισε τελικά τη συνέχιση του διαγωνισμού. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οριστικοποιείται και θα εφαρμοστεί στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Η δίμηνη παράταση, σύμφωνα με το υπουργείο, «κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), με στόχο να καταστεί ακόμα πιο έντονο και πιο ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών». Επισημαίνει, δε, ότι στην «κατεύθυνση αυτή θα ληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών σ’ ένα πολύ πιο διευρυμένο διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο ανάπτυξης πολύπλευρων και πολυδιάστατων διεθνών ενεργειακών σχέσεων της χώρας».

Ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να κατέληξε τελικά στη συνέχιση του διαγωνισμού υδρογονανθράκων χωρίς αλλαγή μοντέλου, αφού συνεκτίμησε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου, αλλά και το γεγονός ότι παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών.

Η απόφαση του υπουργού ανακοινώθηκε, χθες, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Μόσχα όπου μετέβη εκτάκτως την Κυριακή, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα, η οποία τελικά επισπεύσθηκε κατά ένα μήνα και θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου αντί της προγραμματισμένης για τις 9 Μαΐου. Ο έκτακτος χαρακτήρας του ταξιδιού του κ. Λαφαζάνη στη Μόσχα συνδέεται από μια ακόμη προσπάθεια ανοίγματος της Ελλάδας προς τη Ρωσία, καθώς οι πιέσεις από τους εταίρους εντείνονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Στη Μόσχα, ο κ. Λαφαζάνης είχε συναντήσεις με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, τον επικεφαλής της Gazprom, Aλεξέι Μίλερ, αλλά και με στελέχη της Ρωσικής Δούμας, ενώ ο ίδιος συνοδευόταν στο ταξίδι του από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης θα επιδιώξει να φέρει από τη Μόσχα συμφωνίες που συνδέονται με τον διαγωνισμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Ο κ. Λαφαζάνης αναμενόταν χθες να απευθύνει μέσω του ομολόγου υπουργού, Α. Νόβακ, πρόσκληση σε ρωσικές εταιρείες για συμμετοχή στον διαγωνισμό παραχώρησης των 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ εκτιμάται ότι τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό απασχόλησε και το ρωσικό σχέδιο του αγωγού «Turkish Stream», που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Ευρώπη.

Θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η ΔΕΠΑ μέσω της Gazprom αναμενόταν να θέσει ο Ελληνας υπουργός στον επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ. Ο κ. Λαφαζάνης ήταν προγραμματισμένο, επίσης, να διαπραγματευθεί με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom το πρόστιμο ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η ΔΕΠΑ στη ρωσική εταιρεία ως ρήτρα «take or pay», για συμβολαιοποιημένες ποσότητες αερίου που δεν κατανάλωσε λόγω μείωσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή