TAP: Καμία διάκριση έναντι ελληνικών εταιρειών

TAP: Καμία διάκριση έναντι ελληνικών εταιρειών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι τώρα η διοίκηση του ΤAP για τη διασφάλιση της συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή του αγωγού παραθέτει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Τζον Ατριλ, στην απαντητική επιστολή του προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ως προς το σχετικό αίτημα που του υπέβαλε στις 7 Μαΐου. Η απάντηση του κ. Τζον Ατριλ ήρθε στις 11 Μαΐου και αναφέρεται στις εξής πρωτοβουλίες:

1. Απομάκρυνση αχρείαστων εμποδίων στη διαδικασία διαγωνισμού, τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη συμμετοχή εταιρειών με τοπική εμπειρία.

2. Εμφαση στην τοπική γλώσσα και στις προϋποθέσεις εμπειρίας, ανάλογα με την περίπτωση, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαγωνισμού.

3. Ανακοινώσεις σε τοπικά Μέσα για να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές εταιρείες γνωρίζουν για τη διαγωνιστική διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

4. Ανάδειξη της ικανότητας της φιλοξενούσας χώρας προς τους διεθνείς εργολάβους, π.χ. διευκολύνοντας εκδηλώσεις όπου έρχονται κοντά διεθνείς εργολάβοι και εταιρείες με τοπική εμπειρία (περίπου 350 ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη τον Ιανουάριο του 2015).

Για το θέμα του ΦΠΑ και της επίπτωσης στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, ο κ. Ατριλ επισημαίνει ότι στον βαθμό που έχει επιπτώσεις στο κόστος του ΤAP, τα ποσά των προσφορών θα διορθωθούν προκειμένου να εξακριβωθεί το τελικό κόστος. Εκτιμά, πάντως, ότι οι επιπτώσεις αυτές θα εξισορροπηθούν από τις φυσικές αποκλίσεις μεταξύ των προσφορών και το πλεονέκτημα της εγγύησης στο εργοτάξιο (π.χ. μικρότερο κόστος μεταφοράς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή