Σε κατάσταση συναγερμού η τραπεζική αγορά

Σε κατάσταση συναγερμού η τραπεζική αγορά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη καταστολή βρίσκεται η τραπεζική αγορά δεχόμενη πολλαπλές πιέσεις. Με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 128 δισ. ευρώ -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν εκτοξευτεί στα 80 δισ. ευρώ- που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, και τις χορηγήσεις νέων δανείων να έχουν, πρακτικά, μηδενιστεί τον Μάιο, οι τράπεζες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το ξέσπασμα, το 2009, της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στις τιμές των μετοχών του κλάδου που σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το… 97%. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, υποχώρησε κατά 13,96%, της Eurobank κατά 12,24%, της Εθνικής κατά 10,57% ενώ κατά 9,61% υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα επίπεδα του Απριλίου του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η νέα πολιτική περιπέτεια για τη χώρα, μέχρι τώρα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 36 δισ. ευρώ! Το μόνο θετικό, δεδομένων των εξαιρετικά αρνητικών εξελίξεων, είναι ότι ο κόσμος αντιδρά με σχετική ηρεμία. Την περασμένη Παρασκευή οι τράπεζες περίμεναν έξαρση των εκροών λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ, κάτι που δεν έγινε. Οπως σημειώνουν οι εκροές διαμορφώθηκαν στα συνηθισμένα επίπεδα των 250 με 300 εκατ. ευρώ, επίπεδο που χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμο. Πάντως, από τις αρχές του έτους οι εκροές είναι πολύ μεγάλες και σημαντικό μέρος αυτών έχει διοχετευθεί σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού για λόγους ασφαλείας.

Η διαρκής επιδείνωση της ρευστότητας, με τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αβεβαιότητα έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των χορηγήσεων δανείων.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών από τον Μάιο και μετά οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται τα αιτήματα πελατών για νέα δάνεια. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, τονίζουν, έχει παραλύσει την αγορά και την ψυχολογία των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Απρίλιο η καθαρή ροή δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε -542 εκατ. ευρώ (δηλαδή οι αποπληρωμές παλαιότερων δανείων ήταν μεγαλύτερες από τις χορηγήσεις νέων) και τον περασμένο Μάρτιο στα -639 εκατ. ευρώ, ανατρέποντας τη θετική εικόνα που είχε σχηματιστεί στις αρχές του χρόνου. Το περασμένο Ιανουάριο η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν -95 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο διάστημα η καθαρή ροή ήταν θετική κατά 75 εκατ. ευρώ! Ειδικά προς τις επιχειρήσεις, στο πρώτο δίμηνο, η καθαρή ροή χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 750 εκατ. ευρώ! Οι τράπεζες σημειώνουν ότι οι αυξημένες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων τον περασμένο δίμηνο οφείλονταν σε κεκτημένη ταχύτητα από το 2014 και αφορούσαν κυρίως αιτήματα που είχαν πραγματοποιηθεί το περασμένο φθινόπωρο όταν οι συνθήκες στην οικονομία και η ψυχολογία στην αγορά ήταν πολύ διαφορετικές. Ωστόσο, η εικόνα αυτή ανατράπηκε δραστικά, αρχικά εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και εν συνεχεία από την παρατεταμένη ατελέσφορη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – εταίρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή