Μεταξύ Γιουνκέρ και… Αριστερής Πλατφόρμας οι εισηγήσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια

Μεταξύ Γιουνκέρ και… Αριστερής Πλατφόρμας οι εισηγήσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανής είναι η επιρροή της «Aριστερής Πλατφόρμας» και του υπουργού Περιβάλλοντος Παν. Λαφαζάνη, στη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης για τον τομέα της ενέργειας. Το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» απουσιάζει ενώ σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, εμπεριέχει και εναλλακτική της ιδιωτικοποίησης πρόταση, προσαρμοσμένη στη «γραμμή» Λαφαζάνη. Η πρόταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να παραμείνει 100% στον έλεγχο του Δημοσίου, αφού προχωρήσει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη ΔΕΗ. Πρόκειται για μοντέλο που συνάδει πλήρως με την ευρωπαϊκή Οδηγία για το τρίτο ενεργειακό πακέτο και το οποίο έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη-μέλη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι η υλοποίηση επενδύσεων εκατοντάδων εκατ. ευρώ για την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος, όπως η διασύνδεση των νησιών και της Κρήτης, που δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρει πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει «αμετάκλητα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (με την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας υποβολής προσφορών) ή εναλλακτικά να προετοιμάσει ώς τον Οκτώβριο του 2015 ένα εναλλακτικό σχήμα με ισοδύναμα αποτελέσματα από πλευράς ανταγωνισμού σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με σκοπό τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας από τη ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία του». Κατά τα άλλα, το κείμενο της ελληνικής πλευράς αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του αντιγραφή των προτάσεων Γιουνκέρ για την ενέργεια. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, πέραν των δύο προτάσεων για τον ΑΔΜΗΕ, προβλέπει δημοπρασίες ισχύος, κοστοβαρή τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της έκπτωσης 20% στο ρεύμα που παρέχει η ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, πλήρη αναμόρφωση του συστήματος πληρωμής ισχύος (ΑΔΙ), ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ και επανεξέταση της φορολογίας στην ενέργεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης που θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, πέραν της άρνησής του στις αποκρατικοποιήσεις, έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις δημοπρασίες ισχύος και έχει ταχθεί υπέρ του περιορισμού των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ.

Για την αγορά του φυσικού αερίου η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει νομοθεσία για τη μεταρρύθμισή της και ακολούθως να την εφαρμόσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή