Δίαυλο επικοινωνίας με τις εταιρείες καλείται να ανοίξει ο κ. Σκουρλέτης

Δίαυλο επικοινωνίας με τις εταιρείες καλείται να ανοίξει ο κ. Σκουρλέτης

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα ως προς το πρόσωπο του Παναγιώτη Σκουρλέτη, αλλά εμφανή ανακούφιση ως προς την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποδέχτηκε η επιχειρηματική κοινότητα την αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία του υπερυπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Σκουρλέτης καλείται πριν απ’ όλα να αποκαταστήσει τον απαραίτητο δίαυλο επικοινωνίας του υπουργείου που συγκεντρώνει την εποπτεία και τη χάραξη πολιτικής σε ένα ευρύ παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, από τον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση μέχρι την ενέργεια και το περιβάλλον με τους φορείς και τις επιχειρήσεις των αντίστοιχων κλάδων. Στους πέντε μήνες θητείας του, ο προκάτοχός του Παναγιώτης Λαφαζάνης λειτούργησε αποκλείοντας την επιχειρηματική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα αυτό δεν είδε ούτε μια φορά τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, ούτε τους εκπροσώπους των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, εξαντλώντας τις επαφές του για την «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» σε σωματεία εργαζομένων, πολλές φορές και μη λειτουργούντων επιχειρήσεων και μικροεπενδυτών από τον χώρο των ΑΠΕ. «Δεν έπρεπε να δείξουμε τέτοια ανοχή», τόνιζε χθες στην «Κ» στέλεχος μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας, σχολιάζοντας τη συνολικότερη στάση του κ. Λαφαζάνη στην κρίσιμη για τη χώρα και τις επιχειρήσεις πεντάμηνη θητεία του.

Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας, πάντως, ο κ. Σκουρλέτης έδωσε χθες με τις δηλώσεις του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ένα πρώτο στίγμα των πολιτικών του προθέσεων. Υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της εταιρειών, μίλησε για «συγκρατημένα, σταθερά βήματα στα ζητήματα της εξόρυξης υδρογονανθράκων», ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο επίτευγμα» το σχέδιο του ρωσικού αγωγού με το οποίο, όπως είπε, συνάρτησε την παρουσία του στο υπουργείο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Για εμάς παραμένει στρατηγικό ζήτημα η υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και όλων των εταιρειών της. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε εμπρός ώριμα επενδυτικά πακέτα που υπάρχουν, έτσι ώστε στον αντίποδα του αρνητικού, υφεσιακού καθεστώτος που θα υπάρξει ως άμεση επίπτωση εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική νότα».

Η αναφορά αυτή στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές της σε συνδυασμό και με την επίσημη κατά της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ τοποθέτηση προσφάτως από τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, δεν δημιουργεί το καλύτερο έδαφος για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ή κάποιου ισοδύναμου μέτρου, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

Στον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Σκουρλέτης θα πρέπει να καταπιαστεί άμεσα με το θέμα του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας, το οποίο εξελίσσεται ιδιαιτέρως αρνητικά μετά την απαίτηση των εταίρων για κατάργηση των εκπτώσεων μέχρι και 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια (υψηλής τάσης) που παρείχε η ΔΕΗ με απόφαση γενικής συνέλευσης. Στα συρτάρια του υπουργείου ο κ. Σκουρλέτης θα βρει τις προτάσεις επιτροπής που συνέστησε ο προκάτοχός του για την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας, που μπορεί να μειώσει το κόστος για την ενεργοβόρο βιομηχανία σε ποσοστό μέχρι και 25%, οι οποίες όμως δεν αξιοποιήθηκαν.

Θα πρέπει επίσης να δρομολογήσει την υλοποίηση των νέων εργαλείων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, όπως είναι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), που αποτελούν επίσης δεσμευτικό όρο της συμφωνίας με τους εταίρους. Μείζον θέμα για τον υπουργό, αφού συνδέεται τόσο με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ όσο και συνολικά της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία με τον κ. Λαφαζάνη είχαν θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα βελτίωσης της εισπραξιμότητας που στηρίζεται κατά βάση στις πολλές δόσεις αποπληρωμής για τους καταναλωτές, το οποίο όμως έχει ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό η μεσολάβηση του δημοψηφίσματος και των capital controls.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σκουρλέτης θα πρέπει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο για την εφαρμογή των μέτρων κατάργησης του μονοπωλίου στη λιανική αγορά, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών με τιμές σε ποσοστό μέχρι και 30% ακριβότερα από τους καταναλωτές της Ε.Ε. Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται το εάν ο νέος υπουργός Ενέργειας θα κρατήσει αποστάσεις από την πολιτική απομείωσης του ρόλου της ΡΑΕ που κράτησε ο προκάτοχός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή