Ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, Δημόσιο για φυσικά πρόσωπα

Ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, Δημόσιο για φυσικά πρόσωπα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα δικαστικής ρύθμισης των χρεών όχι μόνο προς τις τράπεζες, αλλά και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, βάσει του νόμου Κατσέλη, θα έχουν πλέον τα φυσικά πρόσωπα μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στις 14 Αυγούστου και περιλαμβάνονται στον νόμο 4336/2015 για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα η «Κ» θα επιχειρήσει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το πώς οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που δίνει ο νέος νόμος, αλλά και να ενημερωθούν για μια σειρά νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις αλλαγές που θεσπίζονται.

– Ποιοι έχουν δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο;

– Ολα τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Στις διατάξεις μπορούν να υπαχθούν και πρώην έμποροι, υπό την προϋπόθεση να έχουν χάσει την πτωχευτική ικανότητα, και για τον λόγο αυτόν στα δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν θα πρέπει να περιλαμβάνεται βεβαίωση διακοπής εργασιών από την αρμόδια ΔΟΥ. Επίσης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης στο ειρηνοδικείο δεν θα πρέπει να τελούν υπό πτώχευση.

– Πότε, πού και ποια δικαιολογητικά καταθέτει ο οφειλέτης;

– Ο οφειλέτης καταθέτει πλέον μαζί με την τυποποιημένη αίτηση στη γραμματεία του οικείου ειρηνοδικείου τα ακόλουθα δικαιολογητικά: αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, Ε1 και εκκαθαριστικά της εφορίας της τελευταίας τριετίας, Ε9, καταστάσεις μισθοδοσίας ή συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, σε περίπτωση κατοχής οχήματος, βεβαιώσεις οφειλών από τους πιστωτές του, αντίγραφα δανειακών συμβάσεων και τυχόν καταγγελίες αυτών, τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων, αντίγραφο ποινικού μητρώου, υπεύθυνη δήλωση και φύλλο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας της περιουσίας. Εάν ο οφειλέτης είναι έγγαμος, τα δικαιολογητικά προσκομίζονται και για τον/τη σύζυγο, καθώς και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία. Εάν λείπει κάποιο δικαιολογητικό, ο οφειλέτης έχει περιθώριο 15 ημέρες για να το προσκομίσει, αλλιώς η αίτησή του μπαίνει στο αρχείο και δεν ορίζεται δικάσιμος.

– Μπορεί κάποιος που έχει οφειλές μόνο προς το Δημόσιο να υπαχθεί στον νόμο

– Οχι. Θα πρέπει να έχει οφειλές και προς ιδιώτες (όπως τράπεζες).

– Κάποιος ήδη έχει κάνει ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο βάσει των άλλων νόμων που ισχύουν. Μπορεί παράλληλα να υπαχθεί και στον νόμο Κατσέλη για τις οφειλές αυτές;

– Οχι. Ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει εάν θα παραμείνει στην προηγούμενη ρύθμιση ή θα υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Δεν επιτρέπεται η παράλληλη χρήση πολλαπλών πλαισίων για τη ρύθμιση των ίδιων οφειλών,

– Ποιες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη;

– Οφειλές που δεν προέρχονται από χρηματικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν επειδή ο οφειλέτης υπέπεσε σε κάποιο αδίκημα. Για παράδειγμα, η ρύθμιση οφειλών που προέρχονται από μη απόδοση ΦΠΑ δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τον νόμο. Επίσης, δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που αφορούν υποχρεώσεις διατροφής συζύγου ή ανήλικου τέκνου. Οι οφειλές θα πρέπει τέλος να έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή της αίτησης, να είναι δηλαδή σχετικά πρόσφατες.

– Μπορούν κάποιες οφειλές να διαγραφούν άμεσα;

– Ναι, οφειλές έως 20.000 ευρώ, εάν ο οφειλέτης πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις όταν υποβάλλει την αίτηση στο δικαστήριο: α) έχει μηδενικό εισόδημα, β) δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, γ) δεν έχει μεταβιβάσει ή εκποιήσει ακίνητη περιουσία κατά τον τελευταίο χρόνο, δ) το σύνολο της λοιπής περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεών το, δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ και ε) ήταν συνεργάσιμος δανειολήπτης. Η τελευταία προϋπόθεση θα ισχύσει για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από το 2016.

– Ποια είναι η διαδικασία για τη διευθέτηση των οφειλών έως 20.000 ευρώ;

– Ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο δικαστήριο. Το δικαστήριο εκδίδει απόφαση. Για 18 μήνες ο οφειλέτης απαλλάσσεται από την πληρωμή των χρεών και, εάν μετά τους 18 μήνες δεν έχει επέλθει καμιά μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση, οι οφειλές διαγράφονται. Ανά τρίμηνο οφείλει να ενημερώνει το δικαστήριο και τους πιστωτές του για την περιουσιακή του κατάσταση.

– Στο διάστημα των 18 μηνών ο οφειλέτης αποκτά εισόδημα από εργασία ή από άλλη πηγή. Χάνει την απαλλαγή από τα χρέη;

– Στην περίπτωση αυτή, επιχειρείται αρχικά να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του για διευθέτηση των οφειλών και, αν αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε προχωρά η δικαστική διευθέτηση. Εάν δεν ενημερώσει τους πιστωτές του και το δικαστήριο για τη μεταβολή της περιουσιακής του κατάστασης, τότε όχι μόνο χάνει το ευεργέτημα της διαγραφής, αλλά οι πιστωτές του μπορούν να προχωρήσουν και σε κατάσχεση της όποιας περιουσίας του.

– Σε ποια άλλη περίπτωση αίρεται η απαγόρευση κατάσχεσης;

– Σε περίπτωση που οφειλέτης τα χρέη του οποίου έχουν ρυθμισθεί βάσει του νόμου Κατσέλη δεν πληρώσει τρεις μηνιαίες δόσεις μέσα στο έτος.

– Ποια υποχρέωση έχουν οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση και για διάστημα άνω των έξι μηνών αυτή δεν έχει εκδικασθεί, αλλά ούτε έχει επέλθει δικαστικός συμβιβασμός;

– Υποχρεούνται να προσκομίσουν εκ νέου και επικαιροποιημένα τα δικαιολογητικά, διότι αλλιώς χάνουν την προστασία από πλειστηριασμούς που τους έχει παρασχεθεί με την προηγούμενη υποβολή της αίτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή