Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνονται πλέον τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχώρησαν τον Ιούλιο στο 1,31%, καταγράφοντας απότομη πτώση κατά 50 μονάδες βάσης από τον προηγούμενο μήνα. Η κατρακύλα των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι πλέον χωρίς προηγούμενο, αφού νέα πτώση αναμένεται το φθινόπωρο, προσγειώνοντας τα επιτόκια ακόμη και κάτω από το 1%, το οποίο αποτελεί ναδίρ απόδοσης.
Η τραπεζική αργία, που ίσχυσε από τα τέλη Ιουνίου, συνοδεύθηκε με δραματική πτώση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς όσες έληξαν την επίμαχη περίοδο και ανανεώθηκαν αυτόματα, χωρίς δηλαδή διαπραγμάτευση από την πλευρά του καταθέτη, η ανανέωση έγινε με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια της τάξης του 0,50%-0,70%. Αρκετοί άλλωστε καταθέτες δεν ανανέωσαν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις, καθώς προτίμησαν να τα κρατήσουν «ανοιχτά», δηλαδή διαθέσιμα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίοι εκτοκίζονται με μέσο επιτόκιο 0,15%.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι μόνο τον Ιούλιο αποσύρθηκαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις 7,4 δισ. ευρώ, συρρικνώνοντας τα υπόλοιπα σε κλειστούς λογαριασμούς από τα 55,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στα 47,8 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των καταθετών προτίμησε να μην ανανεώσει τις προθεσμιακές καταθέσεις που έληξαν, και τα χρήματα που απελευθερώθηκαν από τους κλειστούς λογαριασμούς μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των ανανεώσεων περιορίστηκε μόλις στο 30%, δηλαδή 1 στα 3 ευρώ περίπου, από 85% που ήταν πριν τα capital controls. Ετσι οι καταθέσεις στο ταμιευτήριο αυξήθηκαν από τα 39,4 δισ. ευρώ στα 44,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,9 δισ. ευρώ.
Η πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές συμβαδίζει με την πορεία του euribor, που παραμένει με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο αποπληθωρισμός διαμορφώνει την πραγματική απόδοση σε οριακά θετικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση η υποχώρηση των επιτοκίων κάτω από το 1% αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τη χώρα μας, η οποία φαίνεται ότι ακολουθεί πλέον τις τάσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, στην οποία τα επιτόκια κινούνται σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα.
Η ραγδαία πτώση των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς δεν ευθυγραμμίζεται με τις τάσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ανοδικά κινήθηκε τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,26%, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 7,64%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,64%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 89 μονάδες βάσης στο 5,83% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 58 μονάδες βάσης στο 3,94%.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια για νέα δάνεια προς νοικοκυριά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,55%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,72%.