Αναζητείται το ισοδύναμο για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Αναζητείται το ισοδύναμο για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Σκουρλέτης, με τους επικεφαλής των θεσμών, στην οποία αναμενόταν να συζητηθεί το σύνολο των κρίσιμων θεμάτων για τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Φεύγοντας από τη συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας με τους δανειστές. Λίγο πριν από τη συνάντηση πάντως, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην προώθηση των αλλαγών οφείλονται στην καθυστέρηση των θεσμών να απαντήσουν στις προτάσεις της κυβέρνησης. Το μοναδικό θέμα που φαίνεται να έχει εν μέρει κλείσει είναι αυτό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αφού οι θεσμοί –τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες– έχουν συμφωνήσει στο να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ποιο θα είναι το ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης, καθώς το αρχικό σχέδιο που υπέβαλε η ελληνική πλευρά δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Οι πιστωτές έχουν αντιπροτείνει στην κυβέρνηση τη δημιουργία τρίτης εταιρείας στην οποία θα συμμετέχει το Δημόσιο με ποσοστό 51% και η ΔΕΗ με 49% και πάνω σε αυτό ανέμεναν σήμερα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Η ΔΕΗ πάντως εξακολουθεί να στηρίζει και να επιχειρηματολογεί πάνω στο αρχικό σχέδιο, της παραμονής δηλαδή των δικτύων μεταφοράς στην επιχείρηση και τη μεταφορά του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου στον σημερινό Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, δεν έγινε γνωστή χθες η θέση των θεσμών στα σχέδια που είχε στείλει προ ημερών η ελληνική πλευρά για τις δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ), τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για τις αμοιβές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διακοψιμότητα μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος ρεύματος έναντι απελευθέρωσης ισχύος σε ώρες αιχμής.

Η ελληνική πρόταση για τα ΝΟΜΕ προβλέπει σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ με τη διάθεση σε πρώτη φάση ισχύος 300-400 μεγαβάτ, σχέδιο που επιχειρεί ουσιαστικά να υπερκεράσει τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά 25% μέχρι το 2018 και να στοχεύσει απευθείας στην τελική δέσμευση για 50% το 2020. Η πρόταση περιλαμβάνει συγκεκριμένη μεθοδολογία για την τιμή εκκίνησης, βασική παράμετρο της οποίας θα είναι το λιγνιτικό κόστος της ΔΕΗ καθώς και πρόβλεψη για συμμετοχή στις δημοπρασίες αποκλειστικά προμηθευτών ενέργειας και όχι μεγάλων καταναλωτών (ενεργοβόρα βιομηχανία) που προέβλεπε το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά και είχε απορριφθεί από την Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά στα ΑΔΙ, οι θεσμοί φέρονται να έχουν εκφράσει ήδη αντιρρήσεις στη χρονική διάρκεια που προβλέπει η ελληνική πρόταση για τον προσωρινό μηχανισμό, ασκώντας πιέσεις να περιοριστεί από τους 6 στους τέσσερις μήνες. Η κατάθεση του σχεδίου για τον μόνιμο μηχανισμό των ΑΔΙ έχει μετατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για τον Νοέμβριο. Δεν φαίνεται, τέλος, να έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις στο σχέδιο που έχει υποβληθεί για τη διακοψιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή